Connect with us

KAKANJ

U Kaknju se održava treći Jesenji sajam poljoprivrede i rukotvorina Kakanj

04.10.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Danas je u Kaknju počeo treći “Jesenji sajam poljoprivrede i rukotvorina Kakanj 2023” u organizaciji Saveza poljoprivrednih uduruženja „KAP“ Kakanj. Sajam, na kojem svoje domaće proizvode i razne rukotvorine izlažu članice Saveza, trajat će od 04. do 06. oktobra.

Na jesenjem sajmu u Kakanju koji se održava treću godinu za redom u ponudi su domaći proizvodi iz asortimana voća i povrća, razne prerađevine od ljekovitog bilja, med, sokovi, suhomesnati i razni drugi proizvodi. Kupovinom ovih proizvoda i pružanjem podrške organskim proizvođačima, direktno se doprinosi opstanku stanovništva u ruralim područjima naše općine, istakli su iz Saveza poljoprivrednih udruženja KAP Kakanj.

-Nama je cilj da naše obradive površine ne ostanu zapuštene i da poljoprivredni proizvođači mogu ovdje na našim gazdinstvima da zarade i normalno žive. S druge strane, na ovaj način građanima se nudi kvalitetna i raznolika domaća hrana koja je u odnosu na tržne centre cijenom itekako prihvatljiva, istakao je Almir Trakić, predsj.Saveza poljoprivrednih udruženja KAP Kakanj.

Svoje proizvode na sajmu je izložilo 15 poljoprivrednih proizvođača. Među njima je i Muvedin Vehab. Svi oni trude se svojim radom ojačati kapacitete svoje proizvodnje te zajedničkim djelovanjem sa Savezom i Udruženjima raditi na razvoju poljoprivrede, poboljšanju kvaliteta proizvodnje i pronalasku tržišta odnosno plasamana svojih proizvoda na tržište.

-Meni je sajam više izložbenog karaktera jer ja imam svoje kupce u Kaknju i zadovoljan sam s tim. Ovo je prilika i da se odužimo prema Općini i da se vidi da ima građana Kaknja koji se ozbiljno bave različitom proizvodnjom, istakao je Muvedin Vehab, dugogodišnji kakanjski pčelar.

Osim što je ovo prilika da se proizvođači predstave potencijalnim kupcima i obezbijede tržište, ovaj  sajam jedan od načina da Općina predstavi svoje aktivnosti na putu razvoja poljoprivrede i poticaja koji se finansiraju iz budžeta Općine Kakanj.

-U našoj zajedničkoj priči o razvoju poljoprivrede svakako da je ovaj sajam itekako bitan. Vidite da ne pravimo samo poticajnu politiku nego da ustvari znamo šta trebamo raditi sa proizvedenom robom. Meni je drago što naši samostalni poljoprivredni proizvođači prepoznaju i podržavaju ovaj sajam, naglasio je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Jesenji sajam u Kakanju iz godine u godinu bilježi rast broja izlagača što doprinosi i većoj raznovrsnoti ponude. Na kraju, važno je reći da su ovakvi i slični sajmovi odlična prilika za sve ljubitelje organske proizvodnje i domaćih proizvoda da pronađu nešto za sebe jer domaća hrana je najbolji način za zdrav život.