Connect with us

KAKANJ

Povodom evropskog Dana darivanja organa u Kaknju upriličena tribina „Donori – nada za novi život“

05.10.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Povodom evropskog Dana darivanja organa, sinoć je u Kaknju upriličena javna tribina „Donori – nada za novi život“ u organizaciji Udruženja dijaliziranih i transplantiranih osoba UDITO Kakanj i donorske mreže Bosne i Hercegovine.

Tribinom „Donori – nada za novi život“, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih osoba UDITO Kakanj i ove godine je obilježilo evropski dan darivanja organa, koji se obilježava 13. oktobra. Kada je riječ o transplantaciji organa na području Federacije Bosne i Hercegovine, iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih osoba ističu da ova oblast još uvijek nije dovoljno uređena.

-Jer sistem još nije razrađen, ne funkcioniše dobro. Mada je ova godina znatno bolja u odnosu na protekle dvije godine. Već do sad bilo je 15 uspješnih transplantacija. Na sreću, ponovo je Kantonalan bolnica u Zenica počela utvrđivati moždanu smrt. Utvrdili su kod dva bolesnika moždanu smrt i porodice su dale pristanak  i zahvaljujući njima urađeno je 8 transplantacija. I bilo je još 7 transplantacija sa živih donora, istakao je Muhamed Kadrić, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih osoba UDITO Kakanj.

Kadrič ističe da je 2014. godine osnovan Centar za transplantaciju organa u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali da je značajan broj dijaliznih pacijenata trenutno na listi čekanja na transplantaciju.

-Trenutno je na listi za transplantaciju 230 obrađenih pacijenata koji mogu biti transplantirani. Za jetru ima oko 15, za srce 8, ali nažalost srce se kod nas ne radi. Također za rožnjače ima određeni broj pacijenata koji su obrađeni i koji čekaju. Srce i rožnjače se mogu transplantirat samo sa umrlih donora, dok se jetra i bubrezi mogu transplantirati i sa živih donora, dodao je Kadrić.

Cilj obilježavanja evropskog dana darivanja organa je upoznavanje javnosti s dostignućima transplantacijske medicine i važnošću odluke o darivanju organa poslije smrti, izražavanje podrške i solidarnosti prema onima koji čekaju na presađivanje organa, te zahvalnosti i poštovanja svim darivateljima i njihovim porodicama, koji su plemenitim činom spasili druge živote.

Continue Reading