Connect with us

BIH

U porastu vodostaji Une, Sane i Bosne

10.30.2023.
ntvic.ba

Tokom noći najviše padavina registrovano je na području centralne i jugozapadne Bosne, te nešto manje na sjeveru Bosne i Hercegovine.

Tako je u Livnu palo 15, a u Bugojnu 14 milimetara po metru kvadratnom padavina (kiše).

Istovremeno na Ivan Sedlu i u Zenici je registrovano 8, Sarajevu , Mostaru 3, Gradačcu i na Bjelašnici po 2, a u Sanskom Mostu 1 milimetar padavina po metru kvadratnom.

Usljed padavina u porastu je većina vodostaja rijeka u Bosni i Hercegovini.

Tako je nivo rijeke Une u Bihaću na razini 85 centimetara i na 15 centimetara ispod procesa obavještavanja stanovništva i civilne zaštite (upozorenje se daje na razini 100 centimetara). Nivo rijeke Une u Bihaću ima tendenciju rasta.

Istovremeno nivo rijeke Une u Martin Brodu je na razini 139 centimetara i za sada, ima tendenciju blagog pada.

Nivo rijeke Bosne u Reljevu (Sarajevo) je na razini 260 centimetara i ima tendenciju rasta, dok je istovremeno u Zenici na razini 218 centimetara i u blagom je opadanju, za sada.

Nivo rijeke Sane u Sanskom Mostu je na razini 236 centimetara i u porastu je, dok je istovremeno u Vrhpolju na razini 161 centimetar i stagnira.

Rijeka Miljacka u Sarajevu je u porastu i na razini je 129 centimetara sa tendencijom daljnjeg rasta, kao i rijeka Lepenica u Kiseljaku čija je razina 114 centimetara i dalje raste.

U porastu je i nivo rijeke Jale u Tuzli koja je na razini 23 centimetara i ima tendenciju daljnjeg rasta.

Istovremeno rijeka Bila u Han Biloj je na razini 83 centimetra i za sada, stagnira.

S obzirom da se u narednom periodu očekuju nove padavine prognozira se daljnji rast vodostaja rijeka u Bosni i Hercegovini, a to posebno i iz razloga otapanja snijega zbog kiše i većih temperatura.

Continue Reading