Connect with us

ZE-DO KANTON

U ZDK počela imunizacija protiv HPV infekcije

11.05.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U ZDK počela je implamentacija Pilot programa imunizacije protiv HPV infekcije u 2022./2023. godini. Vakcina je namjenjena djevojčicama uzrasta do 14 godina života u cilju zaštite od velikog broja tipova HPV-a koji su odgovorni za 70% slučajeva karcionoma grlića maternice.

HPV je glavni uzrok nastanka karcinoma grlića maternice i toliko je uobičajen i raširen da se svaka spolno aktivna osoba bar jednom u životu zarazi nekim od preko 100 različitih tipova ovog virusa. HPV se uglavnom prenosi spolnim putem i naročito je raširen među mladim osobama u dobi do 25 godina.

– Obzirom da se HPV najčešće prenosi spolnim putem skoro svaka spolno aktivna osoba se bar jednom tokom života zarazi nekim od tipova HPV virusa. Zbog toga su u fokusu vakcinacije djevojčice odnosno da se one vakcinišu prije stupanja u spolni život. Na taj način ćemo spriječiti razvoj najčešćih i najopasnijih tipova karcinoma, samim time one poslije vakcinacije neće biti prenosioci dalje, naglasila je Elma Kuduzović, rukovodilac Odjeljenja za promociju zdravlja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Važno naglasiti je da vakcina ne koristi osobama koje su već zaražene HPV-om niti štite od karcionoma uzrokovanog nekim tipovima ovog virusa koji nisu uključeni u trenutnu formulaciju vakcinem navode iz INZ. Zavod za javno zdravstvo FBIH za vakcinaciju djevojčica ZDK distribuirao je 300 doza vakcine protiv HPV infekcije za 150 djevojčica, obzirom da se vakcina prima u dvije doze.

-Vakcine su distribuirane u mjesecu martu. Prvobitni fokus su bile djevojčice osmih razreda osnovnih škola, ali obzirom da je odziv bio jako nizak, stručno tijelo Zavoda za javno zdravstvo FBIH proširilo je tu dobnu granicu i na učenice šestih, sedmih, osmih, devetih razreda te učenice srednjih škola. Za sada je 70 djevojčica primilo ovu vakcinu, prvu dozu. Nakon šest mjeseci one će primiti i drugu dozu, istakla je Kuduzović.

Ministarstvo zdravstva ZDK bi prema informacijama iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica trebalo izdvojiti dodatna sredstava kako bi se osiguralo još doza ove vakcine i za sve zainteresovane  djevojčice u ZDK.

– Planirana je nabavka 400 vakcina, za imunizaciju 200 djevojčica. Shodno zainteresovanosti našeg stanovništva iznos za ovu namjenu će se povećavati, naglasila je Kuduzović.

Primarna prevencija, edukacija, primjena vakcine te odgovorno spolno ponašanje, najbolji su načini sprječavanja zaraze HPV-om a samim time i smanjenje stope incidencije i smrtnosti od karcionama grlića maternice, poručili su iz Instituta.

Continue Reading