Connect with us

ZE-DO KANTON

UNZE i ove godine nudi mogućnosti studiranja na osam fakulteta

10.05.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Pred maturantima srednjih škola važna je odluka – koji fakultet upisati i koje akademsko zvanje odabrati. Jedan od Univerziteta u BIH je i Univerzitet u Zenici, međunarodno priznat Univerzitet, koji studentima nudi brojne mogućnosti. UNZE budućim studentima nudi mogućnost izbora na osam fakulteta.

Uslovi studiranja veoma su važan faktor koji studentima pomaže prilikom odabira studija.UNZE studentima nudi različite mogućnosti i pogodnosti, posebno kada je riječ o studentima sa područja ZDK. Pored osam fakulteta na kojima se studenti mogu obrazovati i akademski usavršavati u sastavu UNZE su i dvije organizacione jedine, i to Institut „Kemal Kapetanović“ namjenjen za istraživanje i razvoj i Studentski centar namijenjen za boravak i smještaj studenta koji dolaze izvan područja Zenice.

– U sastavu UNZE nalazi se osam fakulteta i to: Metalurško-tehnološki, Mašinski, Politehnički, Ekonomski, Pravni fakultet, Medicinski, Filozofski i Islamski pedagoški fakultet. Dakle, mi smo mlad i perspektivan Univerizet i svake godine bilježimo dobre rezultate u pogledu ostvarenih rezultata studenata na svjetskim takmičenjima, istakao je Jusuf Duraković, rektor UNZE.

UNZE opremljen je najsavremenijom opremom i tehnologijom, stručnim kadrom i prepoznat je kao mjesto koje nudi kvalitetno obrazovanje i usavršavanje. Zenički Univerzitet kontinuirano prati potrebe tržišta rada a pokazatelj toga je i otvaranje novih studijskih programa koji sve više privlače studente.

– Mi se vodimo politikom da pratimo potrebe tržišta rada i shodno tome otvaramo nove studijske programe kako bi naša djeca koja završe fakultet ostala u BIH, da zasnuju svoje porodice i da ovdje žive od svog rada, istakao je Duraković.

Iako je u BIH evidentan pad zainteresovanih studenata za studiranje na bh. univerzitetima, na UNZE u zadnjih nekoliko godina primjetan je veći interes za određene faklutete u kojima prednjače Medicinski i Politehnički fakultete pa se i ove godine očekuje da bi se trend upisa na ove fakultetete trebao nastaviti. Osim prvog, studentima se na UNZE nudi i mogućnost studiranja drugog i trećeg ciklusa.

Continue Reading