Connect with us

ZE-DO KANTON

Ministar Marić u posjeti farmerima Kaknja i Breze

10.05.2023.
ntvic.ba

Posjetama uzgajivačima goveda i vlasnicima farmi u Brezi i Kaknju, resorni ministar Vinko Marić privodi kraju obilazak farmera, nakon čega će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), napraviti analizu i pregled stanja u ovoj branši.

– Plan je da još posjetim farmere u Usori i onda pristupamo nekim izmjenama. Iz prve ruke sam saznao šta tišti farmere i gdje su potrebne izmjene i veći poticaji. Interesantno je da su problemi, u svim općinama našeg kantona slični – kaže ministar Marić.

Farmeri u Brezi i Kaknju, požalili su se da povećanje otkupne cijene mlijeka ne prati rast troškova hrane koju koriste u prehrani muznih krava. Predlagali su da se nabave kvalitetnije pasmine krava koje bi, uz iste troškove, znatno povećale proizvodnju mlijeka.

Isticali su da je nabavka mehanizacije pod povoljnijim uslovima, jedan od modela da im se olakša poslovanje.

– Farmeri imaju ambiciju da se šire i da što više proizvode. Ministarstvo će učiniti sve da im stvorimo najbolje moguće uslove za rad. Neke barijere ćemo otkloniti i pristupiti realizaciji konkretnih projekata – zaključio je ministar Marić.

Continue Reading