Connect with us

Uncategorized

Vlada ZDK: Danas odluka o isplati novčane naknade za zaposlene koji platu primaju iz budžeta ZDK

21.12.2023.
ntvic.ba

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić informisao je predstavnike sindikata zaposlenih koji primaju platu iz budžeta ovog kantona da će Vlada danas donijeti odluku o isplati novčane naknade od 350 KM za oko 9.000 zaposlenih, uključujući i zaposlene u ustanovama kulture te JU Dom penzionera i JU Centar za djecu s poteškoćama u razvoju.

Premijer Pivić je rekao da su aktivnosti na donošenju odluke o isplati ove naknade pokrenute odmah nakon preuzimanja dužnosti nove Vlade ZDK-a, s namjerom da se ublaže posljedice inflacije i rasta troškova života, te da odluka nema nikakve veze sa Uredbom Vlade FBiH.

-Nismo imali vremena da donesemo neko drugo rješenje i isplata novčane naknade je bila jedina zakonska mogućnost koju smo mogli realizovati u kratkom vremenu. Ovo je prvi put da naš kanton isplaćuje ovu novčanu naknadu. Na sastanku smo konstatirali da je ovo dobra poruka Vlade prema sindikatima da će uvažavati njihove zahtjeve, da imamo u potpunosti razumijevanja za njihove zahtjeve i da ćemo nastaviti jednu dobru saradnju – rekao je nakon sastanka premijer Pivić.

Naglasio je da je od sindikata tražio da svi uposlenici budu predani i kvalitetno rade posao, a da od Vlade zauzvrat mogu očekivati podršku i nagradu za takav pristup poslu.

-Smatram da jedan takav ambijent koji treba da se gradi, odnos povjerenja i jačanja samih institucija, jeste put kojim treba da se krećemo i da faktički imamo što funkcionalniju javnu upravu, MUP, obrazovanje i samim tim jačamo institucije našeg kantona – rekao je premijer ZDK.

Predstavnici sindikata zahvalili su Vladi na novčanoj naknadi, koja će biti isplaćena do kraja godine, kao i spremnosti da se u 2024. godini kroz još kvalitetniji socijalni dijalog nastave pregovori o dodatnom unapređenju materijalnog položaja svih zaposlenih.

Press služba ZDK

Continue Reading