Connect with us

KAKANJ

Moj jedan dan za Srebrenicu

20.11.2023.
ntvic.ba

Članice Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Kakanj, unutar svojih aktivnosti, ovog mjeseca su realizirale posjetu majkama Sebrenice koje žive u Domu za osobe treće životne dobi Međunarodnog fonda solidarnosti EMMAUS, nazvanog po rahmetli Hatidži Mehmedović. Bila je ovo ciljana posjeta kako bi se majkama koje su u genocidu izgubile svoju djecu, a neke i cijelu svoju porodicu, pružila moralna, ljekarska i psihološka podrška.

– Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ Kakanj više od 15 godina pruža različite vodove podrške. Kroz dugogodišnju saradnju i razmjenu posjeta uočavali smo potrebe i shodno tome realizirali konkretne aktivnosti. Majke srebrenice su počasne gošće na programu “Proljeće srca moga” u Kaknju. Mevludi i tevhidi u Srebrenici, okrugli sto, predavanja, pregledi doktorica, stipendije, darivanje novorođenčadi, instruktivna nastava itd. Na ovaj način smo željele poslati poruku svima da je moguće izdvojiti bar jedan dan u godini za Srebrenicu kako bi povratnicima dali snagu u njihovoj borbi da ostanu na svojim ognjišta, a u isto vrijeme osnažile sebe kroz ovakav vid dobročinstva, kazala je Elvedina Plasto, koordinatorica Odjela.

Tim žena koje su obišle majke činile su koordinatice iz više kakanjskih džemata. One su za svaku majku pripremile prigodan poklon, a za osoblje koje brine o majkama ukusne slastice. Medicinsku podršku majkama pružile su doktorica interne medicine Muvedeta Lemeš sa svojim saradnicama Medinom Alić i Almom Brodlija, te doktorica ginekologije Hatidža Avdagić.

–  Svoje znanje i podršku pružam već godinama povratnicima u Istočnoj Bosni, tako da slobodno mogu reći da sam dugogodisnja članica Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Kakanj. Ja i moja kolegica Hatidza, kao i moje saradnice smo se rado odazvale i na ovaj Elvedinin poziv, jer smatram da nam je i dužnost i obaveza da u skladu sa svojim mogućnostima budemo stalna podrška majkama Srebrenice koje se već sad nalaze u poznim godinama i naša emotivna ali i stručna pomoć im je itekako potrebna, kazala je dr. Muvedeta Lemeš.

Dio tima bila je i Sifa Fazlić, iskusna frizerka, koja je svoje usluge stavila na raspolaganje majkama. U takozvanoj bosanskoj sobi ovog Centra majke su primile gošće iz Kaknja gdje su im prenijele svoje utiske o njihovom trenutnom zdravlju i boravku u Domu. Po ko zna koji put svoju tešku priču sa gošćama podijelile su Šuhra Malić, Dževa Hasanović, Refija Hadzimulić, Saliha Osmanović…

–  Mnoge majke nemaju djecu, užu i širu rodbine da ih obiđu. Vi ste sada naša porodica. Bujrum, dođite nam i ovdje u dom, ali i majkama koje još žive u svojim kućama. Mi smo presretne kada nam neko od vas pokuca na vrata, kazala je prisutnima, majka Saliha Osmanović.

Muallime Odjela Sabiha Delić, hadži Razija Ibrahimspahić, Elvedina Plasto i saradnica Odjela, Fatima Talić, proučile su dijelove iz Časnog Kur’ana i dovu pred duše srebreničkih šehida. Dio posjete uključivao je i edukativnu radionicu izrade tabli u kojoj su učestvovale mlađe članice Odjela sa edukatoricom Eminom Karzić. Radionica je realizirana u prisustvu majki i osoblja kojima su table i poklonjene. Grupa članica zajedno sa volonterima Emmausa obišla je i nekoliko majki povratnuca koje žive u svojim kućama u okolini Srebrenice.

Ovaj dan članice Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Kakanj iskoristil su da obiđu mezarje u Memorijalnom centru Potočari, te muzejske postavke koje svjedoče o genocidu nad srebreničkim stanovništvom. Posjetu su upriličile i dječijem internatu koji djeluje unutar kompleksa o kojem se brine Međunarodni fond solidarnosti Emmaus. Za djecu su obezbijedile slatkiše i novčane donacije. Realizacija posjete protekla je uspješno zahvaljujući organizaciji uposlenika Međunarodnog fonda solidarnosti Emmaus, te članicama udruženja Majke Srebrenice.

Continue Reading