Connect with us

KAKANJ

U MZ Pope u toku su radovi na izgradnji javne rasvjete

20.11.2023.
nhtvic.ba (A.K.)

U MZ Pope u toku su radovi na izgradnji javne rasvjete u naseljenom mjestu Kubure. Realizaciju ovog projekta finansijski su pomogli Općina Kakanj, TC Kakanj te jednim dijelom i sami mještani. Paralaleno sa ovim projektom, u mjesnoj zajednici se radi na zamjeni dosadašnjih rasvjetnih tijela novom led rasvjetom što će omogućiti kvalitetnije osvjetljenje uz racionalne uštede električne energije.

MZ Pope jedna je od većih mjesnih zajednica na području općine Kakanj i ima svoje brojne specifičnosti. Upravo zato što je ovo prigradsko naselje udaljeno tek nekoliko kilometara od grada prepoznato je kao pogodno mjesto za življenje, odnosno mjesto u kojem nije evidentan odlazak stanovništva već naprotiv, u ovoj mjesnoj zajednici se grade nove kuće i doseljava stanovništvo. Jedan od značajnijih projekata u svakoj mjesnoj zajednici pa i u mjesnoj zajednici Pope je izgradnja javne rasvjete. Trenutno se izvode radovi na postavljanju rasvjetnih tijela u naseljenom mjestu Kubure, što bi u konačnici trbalo značiti da će cjelokupna mjesna zajednica biti pokrivena javnom rasvjetom.

-Imali smo prvu donaciju od TC Kakanj koja je još jednom pokazala da je društveno odgovorna kompanija prema svojoj zajednici, projekat je iznosio 30.327 KM, s tim da je Općina Kakanj finasirala izradu projektne dokumentacije i još određeni dio novca, a mještani su osim finansijski učestvovali i u radnim akcijama i prikupili iznos blizu 4 000 KM, istakao je Emedin Karić, preds. Savjeta MZ Pope.

Paralaleno sa ovim projektom, u mjesnoj zajednici se radi na zamjeni dosadašnjih halogenih rasvjetnih tijela novom led rasvjetom koja za cilj ima omogućiti kvalitetnije osvjetljenje uz racionalne uštede električne energije. Riječ je o naseljenom mjestu Malješ kroz koje prolazi indutrijska cesta kojom pored pješaka i automobila saobraćaju i teretna vozila.

-Sad radimo na zamjeni rasvjetnih tijela led rasvjetom u blizini džamije, jer nam je slabo osvijetljen ovaj dio, a tu je i industrijska cesta. Imamo veliki broj djece u mjesnoj zajednici koja svakodnevno ovim putevima idu u školu, dodaje Karić.

U naredom periodu MZ Pope aplicirat će i za druge bitne projekte. Jedan od prioriteta je proširenje kanalizacione mreže, također jedan od projekata važnih za unaprjeđene kvaliteta života ovdašnjih mještana.