Connect with us

KAKANJ

Uskoro počinje realizacija projekata izgradnje rasvjete u kakanjskim naseljima

17.11.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Programom utroška namjenskih sredstava za zaštitu okoline općine Kakanj za 2023. godine osigurana su sredstva u iznosu od 342.200 KM za realizaciju projekta „Izgradnja LED rasvjete u naseljenim mjestima. Ovim projektom obuhvaćeno je 16 kakanjskih naselja.

U protekle dvije godine Općina Kakanj kontinuirano je radila na procedurama javne nabavke za projekat izgradnje LED rasvjete u kakanjskim mjesnim zajednicama. Ovim projektom, koji za cilj ima kvalitetno osvjetljenje uz racionalne ušetede električne energije, obuhvaćeno je 16 mjesnih zajednica sa područja naše općine.

-U nekim selima i mjestima nismo imali nikako rasvjete a u nekim samo dograđujemo odnosno proširujemu javnu rasvjetu. U narednim danima održat ćemo sastanak sa izvođačima radova i nadzorom kako bi što prije krenuli u realizaciju projekta, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Projekte izgradnje javne rasvjete delegirale su mjesne zajednice a Općina je u priproritet uzela one MZ koje imaju završene projekte kao i neophodnu dokumentaciju. Svakako, među 16 pomenutih mjesnih zajednica su i one koje do sada nikako nisu imale izgrađenu rasvjetu.

-Prioritet su imale one mjesne zajednice koje su imale projekat, urbanističku i građevinsku dozvolu, te ona mjesta koja nikako nisu imala rasvjetu ili su imala jedan manji dio urađen. Ovaj projekat se finasira iz Programa utroška namjesnkih sredstava za zaštitu okoline općine Kakanj, istakao je Bajtarević.

Plan Općine Kakanj je da se uz postavljanje nove postepeno vrši zamjena postojećih rasvjetnih tijela energetski efikasnijom LED rasvjetom. Podsjećamo, Općina Kakanj je s ciljem unaprjeđenja održavanja javne rasvjete izradila aplikaciju putem koje građani mogu prijaviti kvarove nastale na mreži javne rasvjete u njihovim mjestima.

Continue Reading