Connect with us

ZE-DO KANTON

Vlada ZDK i PK ZDK potpisale memorandum o saradnji

08.06.2023.
ntvic.ba

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i predsjednica Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona Dijana Babić potpisale su memorandum o međusobnoj saradnji, kojim je osiguran kontinuitet saradnje iduće četiri godine.

Premijerka Mehmedić je rekla da je Privredna komora značajan partner Zeničko-dobojskog kantona, a saradnja se ogleda prevashodno u saradnji s Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Ministarstvom za privredu i Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

-Privredna komora i Vlada ZDK su već prepoznati kao poželjni i dobri partneri od strane međunarodnih donatora, tako da vjerujem da će potpisani memorandum poslati dodatni signal međunarodnim donatorima da smo itekako dobri i pouzdani partneri i da će podržati veliki broj projekata koje ćemo zajednički implementirati u narednom periodu – rekla je premijerka ZDK.

Predsjednica Privredne komore očekuje da će memorandum doprinijeti unapređenju poslovnog okruženja i učiniti ga povoljnijim i konkurentnijim za domaće i strane kompanije i investitore.

Memorandumom je predviđena saradnja po osam tačaka, od kojih se najvažnije odnose na koordinaciju aktivnosti na donošenju zakonodavnog okvira, saradnju na projektima, naročito projektima finansiranim iz EU fondova, saradnju u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, sajamskim prezentacijama, rješavanju problematike javnih komunalnih preduzeća te saradnju s dijasporom i privlačenju investicija iz dijaspore.

Saradnja na polju obrazovanju odraslih već je konkretizirana kroz nastavak projekta aktivnih mjera zapošljavanja u 2023. godini, koji Vlada ZDK-a podržava putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, zajedno sa Federalnim zavodom za zapošljavanje. Dosadašnja iskustva iz ovog projekta, sprovedene obuke i zapošljavanje, naglasila je Babić, predstavljaju primjer dobre prakse u BiH.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zlatko Jelić, ministar za privredu Samir Šibonjić i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić.