Connect with us

KAKANJ

Završena ekološka akcija “Grablje, vreće i rukavice i svi u proljetne radne akcije”

22.03.2023.
ntvic. (I.Š.)

“Grablje, vreće i rukavice i svi u proljetne radne akcije”- naziv je ekološke akcije koja je uspješno okončana. Na području cijele općine Kakanj čišćene su različite lokacije a u ovu je aktivnost bio uključen veliki broj volontera. Proljeće je vrijeme buđenja prirode, pa u skladu s tim, cilj ove akcije bio je da se kroz čišćenje sredine u kojoj živimo i u konačnici cjelokupne lokalne zajednice podigne ekološka svijest građana.

Nakon što je veliki broj volontera uključenih u akciju čišćenja na području općine Kakanj prikupio smeće, JP Vodokom dobilo je zadatak da prikupljeni otpad deponuje na kakanjsku deponiju Bare. Zajedničkim učešćem  građana i ovog javnog preduzeća a pod pokroviteljstvom i na inicijativu Općine Kakanj uspješno je realizovana akcija i postignut je zacrtani cilj – čišća sredina u kojoj živimo.

– Prikupljena je velika količina otpada i grđani koji su prikupili otpad imali su obavezu da ga u zatvorenim plastičnim vrećama odlože na adekvatna mjesta. Obaveza JP Vodokom bila je da to smeće deponuje na deponiju Bare, što smo i učinili – kazala je Selvedina Kulović – šef Odjeljenja održavanja u JP Vodokom Kakanj.

Priroda pamti i na odnos ljudi prema njoj odgovara istom mjerom. Ako je poštujemo, čuvamo i čistimo imat ćemo višestruke koristi od nje. S druge strane ako je zagađujemo za rezultat ćemo imati zagađen vazduh, prljave rijeke i uopšte nezdravu sredinu življenja.

Potreba za organizovanjem ekoloških akcija ujedno je i pokazatelj da svi mi, nažalost, zagađujemo svoj životni prostor. Još uvijek nemamo dvoljno razvijenu kulturu i osvještenost kada je u pitanju odlaganje otpada. To potvrđuju i količine prikupljenog otpada. Međutim, nerijetki primjeri prepunih kontejnera postavljaju pitanje efikasnosti rada komunalnih preduzeća. Gdje svoj otpad da odlažu ekološki osviješteni građani?

Ovo je poruka za sve nas – očito još uvijek mnogobrojne pojedince koji otpad odlažu nepropisno. Ali i poruka za JP Vodokom. Bez saradnje nije moguće ostvariti ono čemu bi trebalo svi da težimo kada je ova tema u pitanju. To je čistoća našeg okruženja. Svi dišemo isti zrak i svi hodamo istim ulicama.