Connect with us

KAKANJ

Završeni radovi na adaptaciji i rekontrukciji unutrašnjeg dijela Čaršijske džamije u Kaknju

22.03.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Uoči mjeseca Ramazana završeni su unutarnji radovi na adaptaciji Čaršijske džamije u Kaknju. Radovi su obuhvatali kompletno unutranje uređenje ovog vjerskog objekta. Nakon više od devet mjeseci intenzivnih radova, u ovom najmnogobrojnijem kakanjskom džematu, džematlije će imati adekvatne uslove za odvijanje vjerskog života.

U mjesecu junu prošle godine započeli su radovi na rekonstrukciji Čaršijske džamije u Kaknju. Nakon intenzivnih radova, Čaršijska džamija je u potpunosti spremna za odvijanje vjerskog života u ovom džematu. U proteklih devet mjeseci, urađen je značajan dio posla na samoj rekonstrukciji i adaptaciji, ali i uljepšavanju ovog vjerskog objekta.

– Posebno smo imali u vidu poboljšanje i funkcionalnost Čaršijske džamije. Tako da smo urdili mnogo posla, između ostalog, uljepšali smo mihrab, također mimber je novog oblika. Svakako tu je i novi tepih iz Turske, kao i luster koji je specijalno urađen za našu džamiju – kazao je Elvedin ef. Ibrahimspahić, imam u džematu Čaršija.

U ovom veoma značajnom projektu rekonstrukcije i adaptacije Čaršijske džamije, učestvovali su džematlije ovog džemata, privredni subjekti, te ljudi, ne samo iz Kaknja, nego i van granica Bosne i Hercegovine.

– Zahvaljujući našim džematlijama, te ljudima iz drugih džemata, kao i privrednim subjektima, ali i donatorima i van granica naše zemlje, uspjeli smo završiti ove radove, čija vrijednost iznosi više od 300.000 KM. Posebno želim istaći da je ovo završetak samo prve faze radova, jer nakon mjeseca ramazana, planiramo i drugu fazu radova, koja će obuhvatiti vanjsko uređenje, odnosno uređenje harema, te pratećih objekata – naglasio je imam Ibrahimspahić.

Važno je podsjetiti da je u džematu Čaršija u nedjelju upriličena i mevludska svečanost i na taj način je ozvaničen završetak prve faze radova.

Continue Reading