Connect with us

KAKANJ

Završna faza izgradnje vodovoda u Zagrađu

14.06.2024.
ntvic.ba (A.K.)

U proteklom periodu izvršena je nabavka cijevi za završnu fazu izgradnje vodovoda u Zagrađu, projekta koji je izuzetno značajan za ovdašnje mještane. Obzirom da je riječ o milionskom projektu u njegovo finasiranje uključeni su svi nivoi vlasti.

Izgradnja vodovoda, jednog od najznačajnijih projekata u MZ Zagrađe ulazi u završnu fazu. Ovih dana završeni su pripremni radovi za realizaciju pete faze ovog projekta koja obuhvata ugradnju vodovodnih cijevi nekon koje će se realizovati i posljednja, šesta faza kojom će projekat u potpunosti biti završen. Na ovaj način dugoročno će biti riješen višedecenisjki problem vodosnabdjevanja stanovika ovog područja.

-Za dovod vode mještani su pokrenuli akciju 2014. godine jer je u ljetnom periodu vladala nestašica. 2017. godine projekat je urađen od izvora do bazena da bi zvanično radovi započeli tek 2020. godine. Do sada su realizovane četiri faze, a uskoro bi trebala početi peta u okviru koje je planirano polaganje cijevi u dužini od 1 300 m i završna šesta faza kojom bi projekat konačno bio završen, istakao je Adem Begić, predsj. Savjeta MZ Zagrađe.

Obzirom da je riječ o milionskom projektu kojim bi se trebala osigurati dovoljna količina pitke vode za oko 110 domaćinstava u njegovo finansiranje uključeni su svi nivoi vlasti – Općina Kakanj, Vlade ZDK i FBiH. Svoj doprinos dali su i mještani ove mjesne zajednice.

-U finasiranje ovog projekta svi su uključeni. Za šestu fazu za koju su nam odobrena sredstva sa federalnog nivoa u toku je tenderska procedura, nakon koje ćemo prisupiti završetku ovog, za mještane vitalnog projekta. Projekat je kompleksan i skup ali dugoročno smo riješili vodosnabdjevanje stanovništva ovog područja, istakao je Begić.

Ovim projektom mještanima će biti osigurano stabilno vodosnabdjevanje, olakšane svakodnevne aktivnosti, te će se značajno unaprijediti kvaliteta života na ovom području.