Connect with us

ZE-DO KANTON

Zenički rudari i za sutra najavili proteste, poručuju da neće odustati

29.03.2023.
ntvic.ba (N.B.)

U svih sedam rudnika uglja koji posluju u sklopu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine jutros je prekinuta proizvodnja te održan jednosatni štrajk upozorenja iz solidarnosti s rudarima iz zeničkih rudnika, koji su proizvodnju obustavili još u petak poslijepodne.

Grad Zenica je sredinom mjeseca ponovo blokirao račun RMU Zenica zbog čega zaposlenicima tog preduzeća nije isplaćena februarska plaća te topli obrok za januar ove godine.

Grad Zenica nakon što je to preduzeće prije više od dvije godine isplatilo glavnicu duga za komunalno-građevinsko zemljište, potražuje još nešto više od 3.000.000 KM za zatezne kamate, zbog čega su u proteklom periodu nekoliko puta blokirali račun tog preduzeća.

-Mi smo od petka ovdje i možete samo pretpostaviti kako nam je, kako je našim porodicama kod kuće. Mi više nikoga nećemo primiti odnosno primit ćemo i ragovarati samo sa onima koji dođu i donesu konkretna rješenja. Iscrpljeni smo, gladni i žedni. Psihički smo umorni ali se predati nećemo, poručio je Elvedin Alić, predsj. Sindikata Pogona Stara jama RMU Zenica.