Connect with us

KAKANJ

Građanima Kaknja u okviru radionica Fondacije “Muherem Berbić” dostupne usluge logopeda

10.04.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

U Klubu prijatelja Fondacije „Muharem Berbić“ kontinuirano se svake sedmice održava radionca naziva “Pomozi mi da uradim sam“. Radionica je namjenjena za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju. Od nedavano u okviru radionice angažovan je i logoped.

Djeca i mladi koji prisustvuju radionici “Pomozi mi da uradim sam“ njih ukupno 15 kroz edukaciju i igru nastoje prevazići psiho-fizičke barijere. Socijalizacija kao i razvoj fine i grube motorike zadaci su uposlenica ali i volontera Kluba prijatelja fondacije „Muharem Berbić“. U tome će im pomoći i logoped koji je angažovan na inicijativu vijećnice OV Kakanj Medihe Mamele.

– Prilikom samog osnivanja istraživali smo koje su to potrebe naših sugrađana i uvidjeli smo da roditelji djece, ali i mlade osobe imaju potrebu za uslugama logopeda. Na inicijativu Medihe Mamele, vijećnice u OV Kakanj, imamo logopeda čiji rad sufinansira Općina Kakanj – kazala je  Ajla Vehab Hrusto, program menadžerica Fondacije“Muharem Berbić“.

Trenutno usluge logopeda koristi dvanaestero djece, a troškove sufinansira Općina Kakanj. Biće to dodatno olakšanje roditeljima djece, ali i osobama koji imaju određene poteškoće u govoru. Odlasci van granica općine uz izdvajanje značajnih finansijskih sredstava problem su mnogima. Ipak, uz mogućnost korištenja usluga logopeda u Fondaciji, trebao bi se postići važan cilj – prepoznavanje ovog sve učestalijeg problema, tj. sve češća potreba za uslugama logopeda i mogućnost korištenja ovih usluga u Kaknju.

Nakon samih pokretanja logopedskih tretmana u Klubu prijatelja, javio se veliki broj naših sugrađana i sugrađanki, tako da na našoj listi čekanja imamo 27 osoba. Ovim putem apelovala bih na naše privrednike da podrže ovaj projekat i da na taj način podrže sve one koji imaju potrebu za uslugama logopeda, istakla je program menadžerica Fondacije, Ajla Vehab Hrusto.

Uz kontinuiran grupni ali i individulani rad sa djecom i mladima na radionicama „Pomozi mi da uradim sam“ uposlenici i volonteri obavljaju važan i odgovoran zadatak. Doprijeti do svakoga od njih i na površinu izvući sve sposobnosti i kapacitete svake osobe, proširiti njihova znanja i mogućnosti je velika misija. Logoped u cijeloj priči je važna karika. Upravo je zbog toga važno prepoznati značaj ovog projekta i podržati njegovu realizaciju.

Continue Reading