Connect with us

KAKANJ

I ove godine besplatni udžbenici za kakanjske prvačiće, za srednjoškolce besplatan prijevoz

17.08.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Općina Kakanj je za narednu školsku 2023./2024. godinu obezbijedila besplatne udžbenike za učenike prvih razreda osnovnih škola, za što je iz budžeta izdvojeno 22.553 KM. Za oko 400 učenika srednjih škola sa područja Kaknja od septembra će biti obezbijeđena i besplatna mjesečna karta za prijevoz, bez obzira u kojem se gradu ili općini školovali. Za ovu namjenu u Budžetu Općine Kakanj je planirano preko 600.000KM.

Općina Kakanj je i ove godine donijela odluku o obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za učenike prvih razreda osnovnih škola za školsku 2023/2024. godinu. Za nabavku udžbenika iz Budžeta Općine Kakanj u 2023.godini biće izdvojena sredstva u iznosu od  22.553 KM. Kako ističu iz Općine, cilj je da svakom prvačiću budu omogućeni približno isti uvjeti za sticanje znanja, odnosno stvoreni kvalitetniji uvjeti za odgoj i obrazovanje djece u našoj općini.

-Sredstva su prebačena na račune osnovnih škola i škole će izvršiti konačnu nabavku udžebenika. Na ovaj način želimo da našim prvačićima zaželimo uspješno školovanje kroz ovakav vid poklona, a njihovim roditeljima da pomognemo u prevladavanju finansijske krize i nemogućnosti kupovine udžbenika kod određenih kategorija, izjavio je Edin Aliefendić, pomoćnik načelnika Općine Kakanj.

Od prvog septembra za oko 400 učenika srednjih škola Općina Kakanj će obezbijediti besplatne mjesečne karte za projevoz, kako bi srednjoškolcima olakšali putovanje do škole, bilo da se školuju u Kaknju ili nekom drugom gradu ili općini. Finansiranje ovog projekta u iznosu od 607.163 KM je obezbijeđeno iz Budžeta Općine Kakanj.

-Za ovu namjenu od 01.09. do 31.12. Općina Kakanj je opredjelila 257.163 KM. Uz iznos koji smo već izdvojili u prvom dijelu ove godine, do kraja godine će to iznositi 607.163 KM.  Radi se o značajnim finansijskim sredstvima, međutim s obzirom na problematiku prijevoza, a posebno za kategoriju srednjoškolaca, Općina se opredjelila da na ovakav način riješi ovaj problem, rekao je Aliefendić.

Informacije o podnošenju zahtjeva za korištenje besplatnog prijevoza, uskoro će bit objavljene na službenoj web stranici Općine. Procedure za podnošenje zahtjeva će kako najavljuju iz Općine, biti pojednostavljene tako da će svi roditelji na vrijeme moći predati zahtjev i ostvariti pravo na besplatan prijevoz učenika.