Connect with us

KAKANJ

U mjestu Subašići realizovane aktivnosti u cilju zaštite od klizišta

18.08.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U cilju zaštite od klizišta u mjestu Subašići, koje pripada MZ Tršće, izvršena je regulacija odvodnje oborinskih voda na lokalitetu Mokra njiva. Općinski štab civilne zaštite odobrio je novčana sredstva za material, dok su mještani izvršili ugradnju cijevi.

Klizište koje se pojavilo na lokalitetu Mokra njiva aktivno je već nekoliko godina unazad. Obzirom da se radi o oborinskim i podzeminim vodama klizište je prijetilo ugrožavanju stambenih objekata u gornjem dijelu sela Subašići. Stanje se iz godine u godinu pogoršavao pa je Savjet mjesne zajednice inicirao da se što hitnije izvrši regulacija odvodnje oborinskih voda na ovom lokalitetu.

-Na teren je izašla stručna komisija koja je evidentirala problem naglasivši da je stanje ozbiljno. Općina Kakanj odnoso Civilna zaštita je prepoznala hitnost rješavanja ovog problema pa su nam odobrili sredstva za sanaciju klizišta. Obrušavanje zemlje prijetilo je ugrožavanju kuća koje se nalaze u gornjem dijelu sela, istakao je Mirzet Subašić, član Savjeta MZ Tršće.

U realizaciji projekta zajednički su učestvovale Općina Kakanj i Služba civilne zaštite koja je izdvojila 7.000 KM za nabavku materijala u cilju rješavanja ovog problema dok su mještanim radnom akcijom izvršili ugradnju cijevi, uređenje vodotoka i drenažnog kanala.

-Izdvojili smo sredstva u iznosu od 7.000 KM za nabavku materijala dok su mještani realizovali radnu akciju i većim dijelom sanirali klizište. Posebno bih istakao važnost preventive i realizacije ovakvih projekata u mirnom vremenu kako bi pojačali otpornost i spremnije dočekali brojne izazove koji nas očekuju, istakao je Nurudin Hrusto-šef Službe Civilne zaštite Općine Kakanj.

Obzirom da je projekat kompleksan i da je zahtijevao hitnu sanaciju radovi će se nastaviti i u narednom periodu a sve s ciljem da se spriječe posljedice prirodnih pojava odnosno da se sačuvaju životi i imovina mještana čija imanja i stambeni objekti se nalaze u neposrednoj blizini klizišta.