Connect with us

KAKANJ

I pored velikog broja parking mjesta nerijetke situacije oteženog pristupa Domu zdravlja Kakanj

13.11.2023.
ntvic.ba (N.B.)

Kakanjski Dom zdravlja jedan je od rijetkih na području ZDK koji raspolaže sa velikim parking prostorom. I pored te činjenice svjedoci smo svakodnevnih gužvi u saobraćaju ispred Doma zdravlja i nemogućnosti da zdravstvenoj ustanovi pristupe oni koji zaista trebaju.

Iako kakanjski Dom zdravlja raspolaže sa parking prostorom od preko 100 parking mjesta česte su situacije u kojima je gotovo onemogućeno normalno odvijanje saobraćaja u krugu Doma zdravlja. Nepropisna zaustavljanja i parkiranja, te nesavjesno ponašanje učesnika u saobraćaju nerijetko dovode do toga da, čak i u hitnim slučajevima, pacijenti nemaju adekvatan prilaz i pristup zdravstvenim uslugama.

-Pacijenti često blokiraju ulaz prema Domu zdravlja što onemogućava prilaz. Neki blokiraju ulaz i prema Službi za hitnu pomoć i sve to pod izgovorom da će samo kratko nešto obaviti u Domu zdravlja. Ulaz u Dom zdravlja je odmah do ulaza u predškolsku ustanovu, u koju roditelji dovode svoju djecu i oni nemaju izlaza nego se moraju vratiti nazad i to stvara gužve na samom ulazu, istakao je Mirsad Tursum, dir. JU Dom zdravlja Kakanj.

Gužvama u krugu Doma zdravlja svakako doprinose i oni koji ovaj parking koriste kao, kako navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi, centralni gradski parking. Cjelodnevno zauzimanje parking mjesta u krugu Doma zdravlja zapravo znači oduzimanje parking mjesta onima kojima je to mjesto namijenjeno – pacijentima.

-Naši nesavjesni građani svoje automobile ostavljaju u krugu Doma zdravlja i odu u druge gradove ili obavljaju neke druge aktivnosti u gradu, a automobil je tu na našem parkingu, pola dana ili cijeli dan. Ja sam ovaj problem pokušavao riješiti, međutim niko nema snage i volje da se pronađe pravo rješenje. Problem parkinga i dalje će biti prisutan, ali mene je strah da se ne dogodi da pacijentu ne možemo pružiti pomoć, zato što je pacijentu bio onemogućen prilaz našoj ustanovi, istakao je Tursum.

Prema riječima direktora ove zdravstvene ustanove, kakanjski je Dom zdravlja jedan od rijetkih na području ZDK koji raspolaže velikim parking prostorom. Ono što očito nedostaje su adekvatnija saobraćajna rješenja, više vozačke savjesti i ljudske solidarnosti.