Connect with us

KAKANJ

Kakanjski osnovci u akciji “Učenici pomažu Merhamet”

14.11.2023.
ntvic.ba (A.K.)

MDD „Merhamet“ Kakanj i ove godine provodi humanitarnu akciju “Učenici pomažu Merhamet“. Do sada dvije kakanjske osnovne škole učestvuju u ovoj humanoj aktivnosti, a u narednom periodi očekuje se da će se u akciju uključiti i sve ostale osnovne i srednje škole s područja naše općine. Mladi Kaknja još su jednom pokazili empatiju i solidarnost prema onima koji su u stanju potrebe.

Akcija „Učenici pomažu Merhamet“ se realizira tako što učenici u svoje škole donosu određenu količinu hrane ili neki od prehrambenih artikala te prikupljenu donaciju doniraju Merhametovoj kuhinji. Jedan dio artikala će se skladištiti i koristiti za pripremu obroka korisnicima kuhinje tokom narednog perioda dok će se drugi dio proizvoda pakovati u pakete koji će također biti podijeljeni korisnicima.

-Mi smo ovu akciju pokrenuli krajem mjeseca oktobra. Poslali smo poziv svim osnovnim i srednjim školama. Do sada su se dvije škole odazvale i to OŠ“ Ahmed Muratbegović“ Donji Kakanj i „Hamdija Kreševljaković“. Zahvaljujem se menadžemtima škola, nastavnicima i vrijednim učenicima što su se odazvali ovoj akciji koja nam je od velikog značaja, istakla je Šefika Osmanbegović- sekretar MDD Merhamet Kakanj.

Ovakvim humanitarnim akcijama, u kojima učestvuju mladi ali i njihovi roditelji, direktno se pomaže najugroženijim kategorijama stanovništva, jer Merhametova kuhinja svakodnevno priprema oko 180 obroka za korisnike s područja naše općine. Istovremeno, kod mladih, učenika osnovnih i srednjih škola  razvija se osjećaj humanosti i solidarnosti sa ososbama u stanju potrebe.

-Škole seu uglavnom donirale prehrambene artikle koje ćemo koristiti za pripremu obroka. Tu imamo i nekih drugih potrebština koje ćemo pakovati u pakete i podijeliti korisnicima kuhinje, istakla je Osmanbegović.

Svaki vid pomoći Merhametovoj kuhinji od velikog je značaja. Kakanjski privrednici ali i samostalni poljoprivrednici kao i pojedinci s vremena na vrijeme pomažu rad kuhinje u kojoj se svakodnevno pripremaju topli obroci za kakanjske porodice slabijeg imovinskog stanja. I ova akcija značajno će doprinijeti radu kuhinje u narednom periodu, naglašeno je iz MDD Merhamet Kakanj.

Continue Reading