Connect with us

KAKANJ

U BIH preko 50.000 ovisnika o kockanju, stav Islama jasan – svi vidovi igara na sreću u Islamu su zabranjeni

14.11.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Jedan od problema u Bosni i Hercegovini u posljednih nekoliko godina jeste sveprisutno klađenje i kockanje. Građani naše zemlje iz godine u godinu u kladionicama potroše na milione konvertibilnih maraka. Provjerili smo, kakav je stav Islama o igrama na sreću i kakve posljedice ima kockanje za pojedinca, porodicu i društvo.

U nadi da će dobiti značajan novac s kojim će riješiti svoje finansijske probleme, građani Bosne i Hercegovine iz godine u godinu sve više učestvuju u različitim igrama na sreću. To se posebno odnosi na klađenje i kockanje, koje je veoma zastupljeno u našem društvu. Kada je riječ o igrama na sreću, Islam o tome ima jasan stav.

ef. Agić, imam MIZ Kakanj

-Svi vidovi igara na sreću u Islamu su strogo zabranjeni i to je haram djelo koje muslimani moraju izbjegavati, kazao je za NTV IC Faruk ef. Agić, imam MIZ Kakanj.

Pojedini muslimani, svoje učešće u igrama na sreću opravdavaju time da dio novca od eventualnog dobitka, planiraju usmjeriti u humanitarne svrhe, što je sa aspekta Islama zabranjeno.

-Vrlo često ljudi opravdavaju igre na sreću na taj način da će oni ako dobiju određeni iznos učiniti neko dobro djelo. Moramo znati da od tako stečenog imetka ne možemo učiniti dobro djelo, jer ono neće biti primljeno kod Gospodara svih svjetova, dodao je Agić.

Često se u bh javnosti ističe loša socijalno – ekonomska situacija u zemlji. Međutim, s druge strane građani troše milione konvertibilnih maraka na klađenje, kockanje te ostale igre na sreću.

Prema podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, u 2022. godini, porezni obveznici – priređivači igara na sreću klađenjem, ostvarili su ukupan promet u iznosu od 1,7 milijardi KM, što je za 114 miliona više u odnosu na 2021. godinu.

A statistika kaže da je u BiH 50.000 ovisnika o kockanju. Stoga, ovi poražavajući podaci na najbolji način oslikavaju krizu morala u bh. društvu u kojem je mnogo onih koji se upuštaju u različite vidove poroka koji im uništavaju život.

Continue Reading