Connect with us

KAKANJ

Svjetski dan dijabetesa u Kaknju obilježen akcijom besplatnog mjerenja šećera u krvi i prigodnim predavanjem

14.11.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Širom svijeta 14. novembar obilježava se kao svjetski dan dijabetesa, kao odgovor na sve izraženiji rastući problem šećerne bolesti. Tim povodom u Kaknju je, u organizaciji Udruženja „Slatki život“, upriličena akcija mjerenja šećera u krvi, te predavanje na temu „Prehrana dijabetičara“.

Šećerna bolest ili dijabetes, poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače pankreas, koji se zbiva kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U 2023. godini naglasak kampanje povodom Svjetskog dana dijabetesa usmjeren je na važnost prepoznavanja rizika od razvoja šećerne bolesti tipa dva, istakla je Amela Žiga, dijabetolog u Domu zdravlja Kakanj.

-Šećerna bolest tip jedan se ne može prevenirati, dok za razliku od šećerne bolesti tipa dva, osim genetskih faktora, učestvuju i faktori sredine. Moderan način života koji doprinosi pojavi šećerne bolesti jeste dugotrajno sjedenje, smanjena tjelesna aktivnost, naročito u urbanim područjima, istakla je za NTV IC Amela Žiga, dijabetolog u Domu zdravlja Kakanj.

Pravilna prehrana smatra se najvećim svakodnevnim izazovom s kojim se suočavaju osobe sa šećernom bolešću. Njena iznimna važnost očituje se u činjencii da može prevagnuti kao ključni faktor u dugoročnoom uspješnom liječenju, naglasila je doktorica Žiga, koja je održala i predavanje o značaju prehrane kod dijabetičara.

-Veoma je važno da se vodi računa o pravilnoj prehrani koja se smatra i vidom terapije za oboljele od šećerne bolesti. Riziko faktori koji utiču na pojavu šećerne bolesti su između ostalih, prekomjerna tjelesna težina, loše navike i pušenje, dodala je doktorica Žiga.

Udruženje dijabetičara „Slatki život“ Kakanj i ove je godine povodom Svjetskog dana dijabetese organizovalo mjerenje šećera u krvi za građane, te predavanje o prehrani. Kako su istakli iz ovog Udruženja, na području općine Kakanj ima oko 2.000 registrovanih dijabetičara.

-Prije dvije godine sam ja proveo jednu akciju u kojoj smo utvrdili da imamo oko 2.000 registrovanih dijabetičara. S tim što smo tada uvidjeli da ima još 1.000 koje treba dodati, koji nisu mjerili šećer u krvi. Tako da oko 3.000 oboljelih ima na području općine Kakanj. Ovim aktivnostima koje smo organizovali, mi nastojimo da pomognemo našim članovima i da im poboljšamo kvalitet života, kazao je za NTV IC Mirko Lukić, predsjednik Udruženja dijabetičara „Slatki život“ Kakanj.

Prema dostupnim podacima, ukupan broj registrovanih oboljelih osoba od šećerne bolesti u 2022. godini u FBIH iznosi 89. 758 osoba. Na kraju treba reći da se Svjetski dan šećerne bolesti obilježava 14. novembra, dvadeset drugu godinu zaredon u skladu sa preporukama Međunarodne dijabetičke federacije.