Connect with us

KAKANJ

U Gradskoj biblioteci Kakanj održan okrugli sto na temu Boje drugarstva

15.11.2023.
ntvic.ba (M.K.)

U okviru projekta Teen biblioteka, u Gradskoj biblioteci Kakanj održan je okrugli sto na kojem su učenici osnovnih škola imali priliku izraziti vlastite stavove o pročitanim književnim djelima, a razgovaralo se i o temama koje se tiču mladih. U projektu su učestvovali učenici iz svih osnovnih škola sa područja općine Kakanj.

 “Boje drugarstva” naziv je djela autora Gorana Markovića, o kojem su učenici na upriličenom okruglom stolu u Gradskoj biblioteci,  iznijeli vlastite stavove, te kroz dijalog razgovarali o temama vršnjačkog nasilja, različitostima ali i o ljubavi i snazi prijateljstva.

-“Boje drugarstva” jedna je od najljepših knjiga koje sam do sada čitala i preporučila bih je svima jer je jako zanimljiva i poučna. Knjiga govori kako trebamo biti tolerantni i uvažavati tuđe mišljenje. Iz ove knjige sam naučila kako nije bitna boja kože, kose i ruksaka nego kakav je neko u duši i kakav je prema nama, izjavila je za NTV IC Nadja Spahić, učenica OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”.

Ovakav vid uključivanja učenika i promovisanje njihovog promišljanja o pročitanom književnom djelu ima izuzetan značaj sa pedagoškog aspekta, naročito kada je riječ o temama koje se tiču mladih.

-Ovo je jedna jako lijepa i poučna knjiga koja govori učenicima o prijateljstvu, ljubavi, drugarstvu različitosti, toleranciji jednih prema drugima, što je jako bitno kod učenika razvijati svijest o toleranciji i podržavanju različitog mišljenja, istakla je za NTV IC Fatima Lipovača, učiteljica OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”.

U Gradskoj biblioteci u Kaknju već sedmu godinu zaredom realizuje se projekat Teen biblioteka, koji ima za cilj promociju čitanja i poticanje mladih na čitanje i stvaranje kulture čitanja. U projekat su uključeni učenici svih osnovnih škola sa područja općine Kakanj, koji raspoređeni u timove, sa mentorima određuju književno djelo koje čitaju a poslije razmjenjuju stavove i mišljenja o pročitanom štivu.

-Ovim projektom postigli smo jako velike uspjehe jer su djeca uvijek motivisana da učestvuju u projektu i što njihovi učitelji i nastavnici vole raditi ovakve programe. Postoji velika potreba da djeca čitaju neke knjige iz kojih će naučiti kako da se ponašaju u stvarnom životu.  Bolje da prolaze čitajući neke životne okolnosti junaka nego da ih ponavljaju, pa i u negativnom i u pozivitnom smislu, rekao je Senad Čišija dir. JU Gradska biblioteka Kakanj.

Ovo je bila prva radionica ovogodišnjeg projekta Teen biblioteka, održana u formi okruglog stola na kojem su učenici kroz dijalog izrazili svoja mišljenja i prezentovali pročitano književno djelo.

Continue Reading