Connect with us

KAKANJ

Kakanj bi trebao dobiti novu zgradu hitne medicinske pomoći i ambulante porodične medicine

04.01.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Kakanj bi u narednom periodu trebao dobiti novu zgradu hitne medicinske pomoći i ambulante porodične medicine. Lokacija za izgradnju objekta je odabrana, a kakanjski Dom zdravlja i Općina Kakanj intenzivno rade na izradi projektne dokumentacije i obezbjeđenju finansisjkih sredstava za realizaciju ovog značajnog projekta.

Prostorni kapaciteti Službe HMP Doma zdravlja Kakanj već odavno su ograničeni i ne mogu odgovoriti potrebama pacijenata. Uz to enormno povećanje korisnika zdravstvene zaštite, odnosno doseljavanje stanovništva u MZ Plandište, kao i ukidanje ambulante Stara jama, još su jednom otvorili pitanje izgradnje dodatnih kapaciteta Doma zdravlja Kakanj. Tako su u proteklom periodu intenzivirane aktivnosti na iznalaženju adekvatne lokacije za izgradnju novog objekta, kao i iznalaženja neophodnih finansijskih sredstava.

-Razmišljajući gdje i kako, u dogovoru i sa načelnikom Općine Kakanj i drugim relevatnim osobama i ustanovama, odlučili smo da to bude u blizini Stare jame, na općinskom zemljištu na kojem se trenutno nalaze dvije neuslovne barake. Tako da ćemo na tom mjestu graditi i ambulantu porodične medicine za područje Plandišta, a ako osiguramo dovoljno sredstava i novu Službu hitne medicinske pomoći, izjavio je dr. Mirsad Tursum, dir. JU Dom zdravlja Kakanj.

-Vjerujem da će ovaj projekat dobro doći prije svega stanovnicima MZ Plandište i Kakanj I, i kako bi rasteretili HMP obzirom da godinama govorimo kako sadašnji prostor nije adekvatan za one usluge koje su potrebne našim sugrađanima. Krećemo u proces, slijedi nam izrada idejnog rješenja, glavnog projekta, te građevisnka i urbanistička saglasnost, a onda i građevinski radovi, izjavio je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Obzirom da će za ovaj projekat biti neophodna značajna finasijska ulaganja, osim sredstava Doma zdravlja Kakanj, Općine Kakanj i donacije TC Kakanj, bit će neophodna i ulaganja sa viših nivoa vlasti, prije svega resornog ministarstva.

-Što se tiče JU Dom zdravlja, mi smo spremni. Spremni smo da vodimo ovaj projekat, a sve ostalo je do općinskih struktura – OV, Općine Kakanj i njenih Službi koje trebaju da naprave tehnički prijedlog, a idejni prijedlog s naše strane će biti vrlo brzo uručen, dodao je dr. Tursum.

Realizacija ovog projekta, poručeno je iz Doma zdravlja, od velike je važnosti za unaprjeđenje kvaliteta zdravstvena zaštite i pozatelj opredjeljenja kakanjskog Doma zdravlja da 24h bude na usluzi građanima Kaknja.