Connect with us

KAKANJ

Iz Civilne zaštite Općine Kakanj poručili da je 2023. godina za njih bila veoma uspješna, na sreću bez prirodnih i drugih nesreća

04.01.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Mjesec januar je vrijeme kada se sumiraju rezultati urađenog i prave planovi za naredni period. Iz Civilne zaštite Općine Kakanj naglašavaju da je 2023. godina za njih bila veoma uspješna, na sreću bez prirodnih i drugih nesreća. Također, profesionalna vatrogasna jednica Kakanj, imala je manji broj intervencija u odnosu na prethodne godine.

U 2023. godini na području općine Kakanj nisu zabilježene prirodne nesreće te vanredne situacije, kao što je to bio slučaj u proteklih nekoliko godina. U tom pogledu, Civilna zaštita Općine Kakanj nije imala potrebu za angažovanjem ljudstva i materijalno tehničkih sredstava. Pored zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara u vanrednim situacijama, Civilna zaštita realizira i određene infrastrukturne projekte, koji se odnose na uređenje rijeka i korita, te zaštite stambenih objekata.

-Nismo imali prirodnih i drugih nesreća u 2023. godini, što je veoma važno za Kakanj u kojem su se u prethodnih nekoliko godina, dešavale različite prirodne nesreće. Pored toga, želim da naglasim da smo u prošloj godini realizirali šest manjih projekata u saradnji sa savjetima Mjesnih zajednica. Radi se o projektima uređenja korita i rijeka, te zaštite stambenih objekata, kazao je za NTV IC Nurudin Hrusto, šef Službe Civilne zaštite Općine Kakanj.

Kada je riječ o vatrogastvu i zaštiti i spašavanju od požara i prirodnih nesreća, u 2023. godini profesionalna vatrogasna jedinica Kakanj, imala je znatno manje intervencija u odnosu na 2022. godinu.

-Bilježimo 104 intervencije manje u odnosu na 2022. godinu, što su izuzetno dobri pokazatelji i našeg rada u smislu regulisanja određenim odlukama i obavještenja građana i samog rada na terenu, dodao je Hrusto.

Bitno je naglasiti da je Civilna zaštita u 2023. godini izvršila i nabavku određenih materijalno tehničih sredstava kao i opreme koja će unaprijediti kvalitet njihovog rada, ali i rada profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj, naročito u vanrednim situacijama.

-Izvršili smo nabavku dva vozila za PVJ, vozilo ford i kombi za prijevoz ljudstva na određene lokacije. Na vozilu ford treba nam još dogradnja modula i pumpe za šumske odnosno proljetne požare, koji nam se javljaju skoro svake godine. Izvršili smo još nabavku zaštitne opreme za vatrogasce i u 2023. godini smo nabavili i dva raspuhivaća lišća za PVJ, zaključio je Hrusto.

Uz želju da u 2024. godini bude što manje intervencija, iz Civilne zaštite su poručili da će i dalje biti na raspolaganju građanima Kaknja, te da će nastaviti sa opremanjem struktura Civilne zaštite materijalno tehničkim sredstvima, kako bi što adekvatnije mogli odgovoriti trenutnim zadacima i obavezama.

Continue Reading