Connect with us

KAKANJ

Kakanj je bio domaćin programa EU pod nazivom “Mladi bez granica”

07.09.2023.
ntvic.ba (M.K.)

“Mladi bez granica” naziv je programa Europske unije u BiH, koji je održan u Kaknju u saradnji sa JU KSC Kakanj. Desetine mladih iz različitih gradova i općina Bosne i Hercegovine prisustvovalo je interaktivnoj diskusiji o Evropskim integracijama a govorilo se i o aktuelnoj temi slobode govora i govora mržnje, kako u stvarnom tako i  viralnom svijetu. U zabavnom dijelu programa održana je kiparska radionica te concert mladih umjetnika.

Kakanj je bio domaćin programa “Mladi bez granica”, kojeg implementira Evropska unija u BiH kroz interaktivne diskusije, umjetničke radionice i performanse. Projektom su obuhvaćeni mladi dobi od 18 do 31 godinu iz različitih gradova i općina BiH, s ciljem poticanja na aktivizam u jačanju demokratije i pokretanju pozitivne društvene transformacije.

-Kada govorimo o EU ne radi se tu samo o pravu da radite studirate i osnujete porodicu, tu govorimo o prihvatanju vrijednosti EU, uključujući poštivanje različitosti i toleranciju,  upravo zbog toga imamo projekte kao što je ovaj. Projekat sa mladima je projekat kojim pokušavamo da brišemo granice i vjerujem da će mladi imati koristi od ovog programa, izjavio je Ferdinand Koenig,  šef komunikacija i glasnogovornik EU u BiH.

-Ono što zapravo jeste naš cilj je da kroz ovakav vid aktivnosti aktiviramo i motivišemo mlade ljude na to da je njihovo mišljenje važno i da se trebaju uključiti u promjene u društvu koje nam jako trebaju, istakla je  Lejla Sarač, projekt menađer “Ja bih u EU”

Mladi predstavljaju ključni resurs za budućnost zemlje i Evropske unije, istaknuto je tokom interaktivne diskusije o Evropskim integracijama. Tokom programa mladi su imali priliku saznati više informacija o tome kako da postanu nositelji pozitivnih promjena u svojoj zajednici, a najviše pažnje izazvale su teme slobode govora i govora mržnje o kojima su govorile Lejla Gačanica pravna savjetnica i Ena Porča mlada europska ambasadorica BiH. Osposobiti mlade da na odgovoran način koriste društvene mreže i internet, cilj je održane edukacije. 

-Mladi u BiH su jako aktivni online i to je prostor koji mladi najviše koriste jer im daje mogućnost da izraze svoje mišljenje, zbog toga je važno da ih osposobimo da internet koriste na odgovoran način, u smislu da oni grade okruženje koje je poticajno i demokratično a koje podrazumijeva prakticiranje slobode govora uz uslov da poštuje druge ljude, izjavila je  Lejla Gačanica, pravna savjetnica.

 -Zaista mi je drago kada vidim mlade ljude koji su uključeni u rad ili poznaju rad neke od organizacija ili imaju inicijativu da sami nešto započnu, to je stvar koju najviše i zagovaram, tj. da se sami borimo za ono do čega nam je stalo, istakla je Ena Porča, mlada europska ambasadorica BiH.

Podršku realizaciji projekta pružila je i JU KSC Kakanj, koja u strategiji poslovanja u različite programe  uključuje mlade osobe s ciljem njihovog aktivizma i doprinosa razvoju društva.

-JU KSC Kakanj je poligon za raznovrsne ideje i programe koji se tiču aktivizma, posebno u našim ciljevima su zatupljeni mladi ljudi kao vrlo važan segment ovog društva, rekao je Mirza Mušija, dir. JU KSC Kakanj.

U drugom dijelu programa mladi su imali priliku prisustvovati kiparskoj radionici i koncertu mladih muzičkih izvođača. Mladi bez granica, projekat je koji potiče dijalog o europskim integracijama i važnosti mladih u tom procesu. Europska unija u Bosni i Hercegovini ovim projektom nastavlja podržavati inicijative koje doprinose razvoju mladih. Nakon Kaknja program će biti održan u Ugljeviku zatim u Prnjavoru a završna manifestacija će biti uprriličena  15. Septembra u Sarajevu koja će okupiti mlade učesnike ovog projekta.

Continue Reading