Connect with us

KAKANJ

Upisom prvačića zvanično počela nova mektebska godina

09.09.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Upisom prvačića danas je zvanično počela nova mektebska godina na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Također, upis prvačića obavljen je i u više od 35 džamija i mesdžida Medžlisa Islamske zajednice Kakanj.

Upisom prvačića, a pod sloganom „Mekteb upiši i bolju budućnost ispiši“, danas je počela nova mektebska 2023/2024 godina širom Bosne i Hercegovine. Na području MIZ Kakanj upis je obavljen u svim džematima u kojima se redovno izvodi mektebska pouka.

Mi smo posjetili mekteb Donji Kakanj i provjerili da li se broj novoupisane djece povećava ili smanjuje u prethodnih nekoliko godina.

-Činjenica je da u posljednjih nekoliko godina, broj nove djece koja se upisuju u mekteb stagnira. Daleko je manji broj djece nego što je bio prije nekoliko godina. Nije isto imati, petero ili desetero nove djece u mektebu, daleko je bolje kad je veći broj djece, kazao je Muamer ef. Ahmetović, imam u džematu Donji Kakanj.

Mekteb ima veliki značaj u životu svakog muslimana i muslimanke. Cilj ove ustanove je da se kroz odgojno – obrazovni rad mladi polaznici upoznaju sa vrijednostima i propisima islamske vjere, te da ih usvoje i praktikuju kroz život.

-Pored školskih obaveza i mektebska nastava ima svoju nezamjenjivu ulogu u tom lancu odgojno – obrazovnog procesa. Važno nam je da polaznici mektebske nastave osjete toplinu džamije i da je doživljavaju kao svoj drugi dom, dodao je Ahmetović.

Pored osnovnih islamskih propisa u mektebu se mališani uče lijepom ponašanju, služenju široj društvenoj zajednici, te poštivanju običaja i tradicije pripadnika drugih vjerskih zajednica.

Continue Reading