Connect with us

KAKANJ

Edis Šehagić iz Kaknja diplomirao na Vojnoj akedemiji u Istanbulu

11.09.2023.
ntvic.ba

Na svečanoj promociji kadeta Turske vojne kopnene akademije (Kara Harp Okulu), održanoj uz prisustvo najviših vojnih i državnih zvaničnika u srijedu, 30. augusta ove godine u Ankari, među mladim oficirima – diplomantima našao se i Edis Šehagić, sin Esadov i Elvedinin iz Kaknja, alumnista 23. gerenacije maturanata Medrese „Osman-ef. Redžović“ u Visokom i sada oficir Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Nakon završene Medrese, Edis se 2018. godine prijavio na konkurs koji su raspisale Oružane snage Bosne i Hercegovine i stekao pravo upisa na Kara Harp Okulu u Ankari, Republika Turska. Na ovoj prestižnoj vojnoj akademiji izuzetne historije i tradicije školuju se budući oficiri oružanih snaga iz 20 različitih država među kojima je i Bosna i Hercegovina, koji su nakon obaveznog polaganja turskog jezika u potpunosti izjednačeni u pravima i obavezama sa domaćim kadetima.

Edis je svoje petogodišnje školovanje na Vojnoj akademiji kopnenih snaga uspješno okončao ove godine, te je na svečanosti skupa sa još dvanaest kolega iz Bosne i Hercegovine svečano promoviran u zvanje oficira Oružanih snaga.

Zanimljivo je napomenuti da je Edis bio ista generacija učenika Medrese, kao i Abdulah Spahić, o kojem smo pisali prije nekoliko dana.

Također, kao i Abdulah, Edis će svoju karijeru nastaviti kao Oficir Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Continue Reading