Connect with us

KAKANJ

Plasteničkom proizvodnjom bavi se sve više poljoprivrednih proizvođača, ove godine ostvareni dobri rezultati

11.09.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Plastenička proizvodnja na području općine Kakanj ove godine je na zadovoljavajućem nivou. Iako je početak sezone bio neizvjestan prema riječima predsjenika Udruženja „ Herbas“ trenutno je u punom jeku berba sezonskog povrća, parike i paradajza.

Plateničkom proizvodnjom u posljednje vrijeme bavi se sve veći broj proizvođača. Obzirom da se radi o kontrolisanoj proizvodnji proizvođači su većim dijelom mogli uticati na proizvodnju i konačan rezultat. Elzudin Mašić plasteničkom ali i proizvodnjom na otvorenom bavi se nekoliko godina unazad. Trenutno je u toku berba paprike i paradjza.

-Sve u svemu dobro je. Berba je počela prije mjesec dana i još uvijek traje. Trenutno je u toku berba crvene paprike koju kupci u velikoj mjeri koriste za pripremu zimnice. Ja se osim plasteničkom bavim i uzgojem povrća na otvorenom. Obrađujem oko šest dunama površine u Kaknju a povrće3 uzgajam i van Kakanja, istakao je Elzudin Mašić- predsj. Udruženja “Herbas“.

Prema riječima Mašića koji je i predsjednik Udruženja „Herbas“ i kod ostalih proizvođača koji se bave plasteničkom proizvodnjom ovogodišnja sezona trebala bi završiti dobrim rezultatima i zadovoljovajućom količinom uzgojenog povrća iako su na početku sezone proizvođači imali poteškoća zbog tzv. plemenjače.

-Zbog plemenjače štete je bilo u početku ali hvala Bogu sezonu uspješno završavamo. Proizvođači koji su zaštitili svoje poljoprivredne kulture sada ubiru plodove svog rada, istakao je Mašić.

Nakon berbe proizvođači nastavlju sa pripremom plastenika za narednu sezonu. Važno naglasiti je i da bi uz konkretnije poticajne mjere ova vrsta proizvodnje koja zahtijeva kontinuiran rad i ulaganja mogla još bolje i kavitetnije napredovati, istakao je Mašić.

Continue Reading