Connect with us

KAKANJ

Predstavnici MZ Haljinići upozoravaju na opasnosti od nagnutih stubova javne rasvjete

07.09.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Predstavnici MZ Haljinići već godinama upozoravaju na problem nefunkcionalne rasvjete uz regionalnu cestu koja prolazi kroz ovu MZ. Rasvjeta je postavljena na drvene stubove, na kojima se nalaze i druge instalacije, a koji ugrožavaju sigurnost građana. Naime, usljed težine stubovi su nagnuti i prijetnja su za sve učesnike u saobraćaju kao i mještane koji žive uz naselja pored regionalne ceste.

Negeti stubovi u MZ Haljinići su pojva kojoj svjedoče mještani ali i svi koji prolaze ovim dijelom općine Kakanj. Pored toga što su fizička opasnost za pješake, vozače i lokalno stanovništvo, prema riječima predsjednika mjesne zajednice Haljinići, postoje stubovi koji ne služe ničemu jer se na njima godinama ne nalaze rasvjetna tijela. A i ta činjenica je dodatna opasnost za sve učesnike u saobraćaju jer su djelovi vrlo frekvetnog regionalnog puta u mraku.

-To je katastrofalno stanje, ovi su stubovi prije par godina porušeni od oluje. Odnešene su lampe na popravak, međutim te se lampe ne mogu popraviti i rečeno je da će se zamijeniti drugim. Doduše nisu se mogli ni popraviti jer su ovi stubovi koji su od Telemacha bili skraćeni i da se stavila rasvjeta na njih ugrožavala bi saobraćaj. Sad je to rješeno, stubovi su postavljeni na betonske podloge i moguće je postaviti rasvjetna tijela kazao je Marjan Mijačević, predsjednik Savjeta MZ Haljinići

Godinama, priča nam Mijačević šalje dopise prema nadležnim institucijama da se riješi ovaj problem. Kao povratnu informaciju ili rekaciju na dopis dobio je odgovor da će se problem „riješiti uskoro“. Od „uskoro“ su prošle skoro dvije godine.

-Pored puta u dužini od oko dva km postavljeni su stubovi od firme Telemach a lampe su općinske i ja sam pisao Zavodu za planiranje i izgradnju i Zavod je upoznat s tim da je bio problem kada su u oluji oboreni stubovi. To traje već duže vrijeme ali sad se ništa ne rješava. Ja sam stalno u kontaktu s općinskim vlastima, kad se iznađu sredstva, to je malo širi problem. U Čalukovoj bari nema nikako rasvjete, prioritet mi je i to da riješimo, ali svakako i ovo je važno i nastojat ćemo da se i ovaj problem što prije riješi kazao je Marjan Mijačević, predsjednik Savjeta MZ Haljinići

Općina Kakanj ima svojih 45 mjesnih zajednica. U svakoj od njih neophodno je raditi na infrastrukturnim projektima. Vodosnabdjevanje, kanalizaciona mreža, putna komunikacija, rasvjeta, osnovni su to uslovi za život, pitanja su koja u pojedinim naseljima još uvijek nisu riješena. Tako je mještanima MZ Haljinića važno da se na ukazane probleme reaguje. To je ovoga puta rasvjeta.