Connect with us

KAKANJ

Borci Sedme muslimanske brigade prikupili sredstva za odlazak na Umru majke šehida

07.09.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Jučer je u Varešu upriličena ispraćajna dova za odlazak na Umru Zahide Koprdža, majke šehida Ifeta i Rifeta Koprdže iz Vareša. Sredstva za odlazak na Umru obezbijedilo je Udruženje Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade sa svojim članovima.

Uz prigodan vjerski program u džamiji u Majdanu upriličena je ispraćajna dova za odlazak na Umru majke šehida, Ifieta i Rifeta Koprdže iz Vareša. Ideju su inicirali i realizovali članovi Udruženja Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade koji su u veoma kratkom periodu prikupili sav potreban novac kako bi Zahida otputovala u sveta mjesta da obavi Umru. Majka Zahida izrazila je zahvalnost svima koji su učetvovali u realizaciji ove ideje i činjenici da Rifetovi saborci nisu zaboravili svog ratnog druga, mladića koji je hrabro i neustrašivo stao na branik svoje domovine BIH.

-Živjeti bez sinova je tužno ali preživjela sam. Hvala svima što nisu zaboravili ni mene a ni moje sinove, istakla je Zahida Koprdža, majka šehida Rifeta i Ifeta.         

-Kada je u pitanju ova akcija, slanje majke Zahide na Umru pokrenuta je od dva naša pripadnika koji su u inostranstvu, riječ je o Mustafi Zubači i Samiru Džini. Predložili su mi ovu ideju i ja sam se je bez razmišljanja prihvatio i podržao. Kao Udruženje smo odmah formirali viber grupu na čelu sa našim aktivistom Muamerom Kahriman i novac je prikupljen za sat vremena za odlazak naše Zahide na Umru, istakao je Ferid Hasić-predsj. Udruženja Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade.

Tokom programa prisutnima su se obratili i Sulejman ef. Čeliković, Harun Hodžić te predsjednik Udruženja koji su se emotivnim govorima prisjetili Rifeta Koprdže naglasivši da je Rifet bio poseban mladić i veliki patriota koji je bez imalo straha i razmišljanja učestvovao u brojnim akcijama i kojeg se njegovi saborci i danas rado sjećaju. Obzirom da je majka Zahiha u poodmaklim godinama njena pratnja bit će unuka Elma za koju su također obezbijeđena sredstva za odlazak na Umru.

-Rifet je bio hrabar i odvažan i eto završio je kao šehid. Njegov život se i danas osjeća među nama. Dovoljno je to što se zbog njega i danas ovdje okupismo. Čast nam je i zadovoljstvo što smo ovdje da iskažemo poštovanje i prema njemu ali i prema njegovoj majci, naglasio je Sulejman ef. Čeliković-glavni imam MIZ Kakanj.

-Ja sam imao privilegiju da u to doba budem neko ko je sa njima djelovao na način da ih upućuje, usmjerava i vjerski odgaja. Mi smo za tri, četiri godine odgojili jednu veliku generaciju. One najbolje među nama je Bog uzimao kao šehide, jednog po jednog. Mislim da je ovo danas jedan od najljepših načina na koji je šehid mogao obradovati svoju majku, istakao je Harun Hodžić.

Sinovi Rifet i Ifet svojom žrtvom i životima kojima su odbranili odmovinu majci Zahidi dali su dvije nagrade, na ovom svijetu je to odlazak u Meku i Medinu, a na Ahiretu blagodati koje su bezbrojne i neizmjerno velike obećane šehidima i njihovim bližnjima.

Continue Reading