Connect with us

KAKANJ

Kakanjskim budućim studentima predstavljeni studijski programi UNZE

20.06.2024.
ntvic.ba (A.K.)

U organizaciji Općine Kakanj i UNZE danas je u foajeu Doma kulture Kakanj upriličeno druženje sa profesorima i sardnicima UNZE, trenutnim studentima te predstavnicima Studentskog centra. Budućim kakanjskim studentima prezentovani su studijski programi i mogućnosti koje UNZE nudi, kao jedan od najrespektabilnijih u našoj zemlji.

Obzirom da je u toku upis studenata na UNZE paraleno s tim vrši se promocija studijskih programa koje Univerzitet nudi. UNZE mjesto je koje nudi kvalitetno obrazovanje, kontinuirano prati potrebe tržišta rada i nastoji biti u korak sa univerzitetima iz regije. Pokazatelj toga je i otvaranje novih studijskih programa koji sve više privlače studente, istakao je rektor Univerziteta u Zenici. Druženje i prezenatacija studijskih programa bila je prilika da se maturanti budući studenti upoznaju sa mogućnostima i načinu studiranja na UNZE.

-Univerzitet u Zenici 13. juna je raspisao Javni poziv za upis studenata u prvi ciklus studija za 862 studenta za sve studijske programe na osam fakulteta. Mi smo ove godine imali nekoliko promocija po srednjim školama, upriličili smo Dan otvorenih vrata, dosta smo bili prisutni i na društvenim mrežama. Kakanj je jedan od najbližih gradova UNZE i ovom prilikom pozivam sve maturante da izaberu jedan od naših studijskih programa, istakao je Jusuf Duraković, rektor UNZE.

Načelnik Općine Kakanj istakao je da je saradnja sa UNZE neophodna i značajna te da Općina svojim studentima na različite načine pruža podršku tokom njihovog studiranja.

-Želim da kažem da mi na ovaj način propagiramo i stipendiranje studenata za deficitarna zanimanja koja imaju na UNZE. Namjeravamo unaprijediti sistem stipendiranja te podići iznos tih stipendija kako bi pomogli našim studentima, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Na posebnim informativnim štandovima i spremni za razgovor buduće studente dočekali  su predstavnici studijskih programa kao i studenti Mašinskog, Ekonomskog, Pravnog, Filozofskog, Medicinskog, Politehničkog, Islamskog pedagoškog te Fakulteta inženjerstva i prirodnih nauka.

-Medicina je jedna jako dinamična grana i vjerujem da se studenti danas mogu profesionalno izgraditi i pronaći u različitim poljima ove struke, istakla je Amina Helvida-Lušija, uposlenica Medicinskog fakultet UNZE.

Kako je poručeno sa ovog druženja, Univerzitet u Zenici nastoji pružiti što kvalitetnije  obrazovanje i biti u korak sa Univerzitetima iz regije jer nanje i vještine koje steknu na Univerzitetu u Zenici omogućit će im da pronađu zaposlenje u svoj struci i ostanu u svojoj zemlji.