Connect with us

KAKANJ

Kaknjke Šefika i Edna svaki dan za naše sugrađane pripreme preko 180 obroka

08.03.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

U svijetu se danas na različite načine i raznim manifestacijama obilježava Dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost sa muškarcima. Na ovaj dan mi želimo podsjetiti na žene koje svakodnevno obavljaju važne zadatke i uveliko doprinose razvoju našeg društva.

Kakanjke Šefika i Edna svaki dan, i tako već godinama, vode jedno, kako su šaljivo naglasile, „veliko kakanjsko domaćinstvo“, narodnu kuhinju Merhamet. U ovoj kuhinji Šefika i Edna svakodnevno pripremaju obroke za naše sugrađane koji su u potrebi, te istovremeno obavljaju sve poslove nabavke i administracije.

-U Merhametu obavljam sve, od pripreme obavke, nabavke do administrativnih poslova kazala je Šefika Osmanbegović, sekretar MDD Merhamet Kakanj.

-U Merhametu sam već šest godina, ovo je izazovan i human posao. Mi svaki dan pripremimo 180 obroka poručila je Edna Škulj, MDD Merhamet Kakanj.

Ponekad se kažu, umore. I fizički i psihički. Posao koji rade, naglašavaju i Šefika i Edna je težak i nije za svakoga. Ipak, zahvalnost ljudi koje susreću je motiv ovim ženama. Korisnici kuhinje daju im snagu da svaki dan ponovo budu snažne i nasmijane i da svoj posao rade profesionalno i prije svega-humano.

-Nekad bude teško, desi se težak dan ili teška stuacija, ali mi žene to podnesemo, kazala je Edna.

Za ove žene 8.mart, barem što se tiče njihovog profesionalnog angažmana – rada u narodnoj kuhinji Merhamet je samo još jedan običan radni dan.   

-Mi radimo svaki dan, bez razlike. Osmi mart nama je sasvim običan radni dan, kazala je Šefika.

Na kraju, Dan posvećen ženama, njihovim pravima u svijetu pa i kod nas obilježava se 8. marta. U ovaj dan stane jedan cvijet, po neka čestitka, posebna večera ili ručak. Na ovaj Dan svi primjete da u našem društvu žive, rade, doprinose žene. Sjetimo se da su žene i majke, sestre, kćerke, da žene imaju različite uloge. Jesu li žene mimo ovog dana ravnopravne i poštovane kao danas-pitanje je za sve nas. Uz lijepe želje i čestitku za međunarodni praznik žena važno je da se žena nikad i nigdje ne podrazumjeva, jer bez Šefike i Edne mnogi bi ostali gladni.  

Continue Reading