Connect with us

KAKANJ

Mještani ulice 309. brdske brigade čekaju na sanaciju ulice, iz Općine Kakanj danas poručuju – ubrzo

09.11.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Realizacija infrastrukturnih projekata na području općine Kakanj važna je za sve građane naše lokalne zajednice bez obzira u kojem dijelu općine žive. Veliki broj sporednih kakanjskih ulica vapi za novim infrastrukturnim projektima. Jedna od takvih je i ulica 309. brdske brigade koja je, iako od centra grada udaljena tek nekoliko stotina metara, zapuštena. Mještani poručuju-umorni smo od čekanja da se naša ulica nađe u redu prioriteta.

Ovo je ulica 309. brdske brigade. Jednosmjerna je, vrlo frekventna i suočena sa brojnim infrastrukturnim problemima koji građanima, otežavaju svakodnevni život. Lokve na cesti, koja, tvrde mještani, nije oprana skoro dvije decenije, velikom broju djece, đacima i svim ostalim građanima koji koriste svakodnevno ovaj put predstavlja veliki problem. Zbog generalnog problema općine Kakanj – nedostatka parkinga, i u ovoj ulici postojeći trotoar stanari koriste za parkiranje. Sve navedeno dodatno ugrožava pješake i ostale učesnike u saobraćaju.

-Ulica se ne pere već 10-15 godina. Ne održava se zelena površina, nema klupa za sjesti, rasvjeta je u katastrofalnom stanju. Totalno smo zaboravljeni od Općine Kakanj. Pa evo ovom prilikom apelujem da učine nešto po tom pitanju jer ovo je ulica koja je udaljena od grada na minut dva vožnje ili par stotina metara je od glavne ulice. Pomenuta ulica je jednosmjernog karaktera i potrebno joj je proširenje. Postojeći trotoar koji imamo koriste automobili za jednosmjerno parkiranje. Trotoar za pješake faktički ne postoji a ovom ulicom ide na desetine đaka u školu i iz škole i faktički idu cestom u školu. Ulica je katastrofa, kazao je za NTV IC Samir Mehinovć, član Savjeta MZ Kakanj II.

Stanari iz ovih zgrada suočavaju se i sa drugim problemima. Kako nam Samir priča, stanovnici iz ove ulice ogorčeni su na komunalna preduzeća, koja nakon svojih intervencija i radova u ulici, ne vrate sve u prvobitno stanje.

-Između ostalog imamo problem sa JP Grijanje, vršeni su radovi, prošle godine mjenjan je priključak, oni su to iskopali i samo zatrpali, nisu vratili u prvobitno stanje, nisu stavili betonsku podlogu i sad nam voda ide direktno u podrume. Obraćao sam se ovom JP i usmeno i pismeno i nisam dobio nikakav odgovor, dodaje Mehinović.

Realizacija infrastrukturnih projekata na području općine Kakanj, smatraju i ovdašnji mještani treba biti ravnomjerna i odnos prema svim građanima treba biti isti.

Danas je na službenoj FB stranici Općine Kakanj, Općina Kakanj – načelnik, objavljeno da ubrzo počinju radovi na sanaciji ulice 309. brdske brigade, te da će sanacija obuhvatiti dionicu od zgrade Vila do Pokopnog društva Zgošća.

Međutim, nakon godina čekanja, mještani se pitaju – zašto su sporedne ulice, „sporedne“ godinama i koliko je još ulica poput ove.