Connect with us

KAKANJ

Obilježena 31. godišnjica kakanjske 309. brdske brigade

05.01.2023.
ntvic.ba (A. T.)

309 Brdska brigada Kakanj, formirana je 5. januara 1993. godine, najteže ratne godine. Bila je to jedna od najpožrtvovanijih brigada Trećeg korpusa Armije RBIH. Borci ove brigade učestvovali su na različitim ratištima širom naše domovine, a posebno se ističe njihov doprinos na Vozućkom ratištu.

– Kakanjska 309. brdska brigada je podnijela najveću žrtvu i dala najveći doprinos u odbrani općine Kakanj, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini. Ona je uistinu bila rasadnik kvalitetnih boraca. Važno je naglasiti da su iz 309. brdske brigade nastale ostale jedinice u Kaknju, istakao je za NTV IC Munir Karahodžić, ratni komandant.

Čestitajući 31. godišnjicu od formranja 309. brdske brigade, načelnik Općine Kakanj je istakao ulogu i značaj ove jedinice, te posebno naglasio herojsku ulogu kakanjaca u odbrambeno oslobodilačkom ratu.

– Kakanjska 309. brdska brigada je jedna od prvih brigada u Kaknju. Ova jedinica je obišla različita ratišta ne samo na području Kaknja, već i šire. Vozuća, Kaćuni i druga. Nadam se da će mladi naraštaji shvatiti značaj ove brigade i njenih pripadnika u odbrani domovine od agresije, kazao je za NTV IC Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Borci 309. , kao i borci drugih kakanjskih jedinica, prošli su najteža ratišta BiH i danas su svjedoci herojske borbe Armije Republike BIH, poručeno je sa obilježavanja.

Continue Reading