Connect with us

KAKANJ

Crveni križ Općine Kakanj u 2023. godini realizovao značajne akcije pomoći građanima

05.01.2023.
ntvic.ba (A. T.)

Crveni križ Općine Kakanj u 2023. godini realizovao je brojne aktivnosti među kojima se ističu akcije dobrovoljnog darivanja krvi, te različiti projekti koji pomažu socijalno-ugroženim kategorijama stanovništva.

Crveni križ Općine Kakanj kontinuirano ralizuje projekte i aktivnosti koje za cilj imaju pružiti pomoć građanima općine Kakanj. Ta pomoć ogleda se kako kroz humanitarni rad u razičitim oblastima tako i kroz akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

Svake godine Crveni križ za potrebe KBZ, ali i individualne potrebe, prikupi velike količine doza krvi. U 2023. godini Crveni križ Kakanj organizirao je 15 akcija darivanja krvi u kojima je prikupljeno više od 600 doza krvi.

-U 15 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, prikupljeno je ukupno 665 doza krvi. Većina akcija je bila za potrebe kantonalne bolnice Zenica, a dvije akcije smo organizovali za Federalni zavod za transfuzijsku medicinu. Veoma je važno da smo nastavili sa održavanjem akcija darivanja krvi, jer sve je veća potreba za tom tečnosti, koja život znači, istakla je za NTV IC Fazila Ahmetović, sekretar Crvenog križa općine Kakanj.

U protekloj godini realizovan je i drugi krug podjele paketa iz Federalnog zavoda robnih rezervi  za korisnike stalne novčane pomoći Centra za socijalni rad Kakanj.

Pored toga, Crveni križ je u 2023. godini realizirao i projekat edukacije građana na temu Prva pomoć u saradnji sa Civilnom zaštitom koji će se nastaviti i u ovoj godini. Također su upriličili i takmičenje iz prve pomoći za učenike kakanjskih osnovnih i srednjih škola.

I u 2024. godini, poručeno je, Crveni križ Kakanj nastavit će sa realizacijom redovnih aktivnosti i projekata, a sve u skladu s planom i programom rada koji je usvojen na Skupštini Crvenog križa Kakanj.

Continue Reading