Connect with us

KAKANJ

Održana promocija romana “Slika za četiri zida” i “Tišina” autorice Munire Kovač – Devlić

22.01.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Proteklog vikenda u Muzeju Kaknja upriličena je promocija romana “Slika za četiri zida” i “Tišina” autorice Munire Kovač – Devlić. Knjiga “Slika za četiri zida” govori o generacijama žena koje su živjele i žive među četiri zida i koje su na jedan specifičan način doprinosile ovom društvu, te im se nikada nije dalo dovoljno na značaju.

Kakanjska publika imala je priliku prisustvovati promociji dva romana autorice Munire Kovač – Devlić. U prvom romanu “Tišina” autorica opisuje svijet oko sebe, surovo hladan i skriveno mek, te u njemu odzvanja sva intima jedne bosanske duše.

Roman “Slika za četiri zida” tretira sve aktuelniju tematiku od majke, traumatičnog odrastanja i djevojaštva, spoznaje oca nasilnika i alkoholičara koji pred očima djeteta tuče majku. U ovom romanu autorica munira Kovač-Devlić, nastojala je ukazati na sve prisutniji problem nasilja nad ženama u bh. društvu.

-Prošle godine izdala sam roman “Slika za četiri zida”. To je porodično sentimentalni roman, koji govori o generacijama i generacijama žena koje su živjele pod krinkom takozvanog patrijarhalnog svijeta. Nažalost u knjizi se govori i o svakoj vrsti nasilja, o onome što se nekad dešavalo između četiri zida. I dan danas nije mnogo drugačije i sada nas se tiče, jer je izašlo u javnost, istakla je za NTV IC Munira Kovač – Devlić, autorica romana.

Autorica naglašava da je neophodno da se uključe svi društveni akteri, kako bi pomogli ženama koje prolaze kroz različite oblike nasilja. Također dodaje da se i žene trebaju boriti za svoja prava.

-O ovim pošastima patrijarhalnog svijeta, nažalost možda najveći doprinos daju žene. Znate i danas se odgajaju sinovi i kćerke drugačije. Pa majka odgaja sina na jedan način a djevojčicu na sasvim drugi način. Svako od nas može uraditi nešto ka promjenama, dodala je Devlić.

Književnica Munira Kovač-Devlić je rođena u Jablanici, živi i radi u Goraždu, a književnost je njena ljubav od davnina. Profesorica je bosanskog jezika i književnosti i magistar komunikologije.  Piše poeziju, prozu i dramske tekstove. Višestruko je nagrađena spisateljica i skoro jedinstvena pojava u Bosni i Hercegovini, s obzirom da se pisanom riječju na bosanskom jeziku danas bavi jako malo žena.

Continue Reading