Connect with us

KAKANJ

Profesionalna vatrogasna jedinica Kakanj u ovom periodu godine bilježi povećan broj intervencija na gašenju zapaljenja dimnjaka

22.01.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Dolaskom hladnijih dana većina građana intenzivnije zagrijava svoje stambene objekte, pri čemu Profesionalna vatrogasna jedinica Kakanj ima povećan broj intervencija na gašenju zapaljenja dimnjaka. Vatrogasci imaju nekoliko uputa i savjeta kako da građani reaguju u slučaju zapaljenja dimnjaka.

Kada je riječ o zapaljenju dimnjaka najveći broj požara nastaje u prvom dijelu grijne sezone, kada su i najvidljivije posljedice lošeg ili nikakvog održavanja postojećih instalacija, prije svega – dimnjaka. Problem predstavljaju i hladniji dani i temperature ispod 0 kada većina građana kreće sa pojačanim zagrijavanjem domaćinstva.

-Svake godine u zimskom periodu pojačan je broj intervencija Profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj na gašenju dimovodnih kanala odnosno dimnjaka. Do požara dolazi zbog neadekvatnog održavanja dimnjaka, loženjem sirovog drveta što dovodi do zapušenja, također i loženje uglja. Građani trebaju povesti računa da redovno čiste dimnjake jer nije samo problem zapaljenje dimnjaka. Požar se može proširiti i na druge prostorije ili kompletan objekat, istakao je za NTVIC Samir Šahinović, komandir PVJ Kakanj.

Ukoliko se desi zapaljenje dimnjaka neki od pokazatelja su karakterističan zvuk koji dolazi iz dimnjaka, jako zagrijani zidovi, gust dim i karakterističan miris paleži. Sve se to može spriječiti redovnim čišćenjem i održavanjem dimnjaka odnosno prevetivnim djelovanjem, ističu iz PVJ Kakanj.

-Zapaljenje dimnjaka moguće je prepoznati na više načina. Karakterističan miris dima, na vanjskom dijelu dimnjaka izlazi crn i gust dim, te povećana temperatura u prostoriji gdje prolazi dimnjak. Do dolaska vatrogasaca potrebno je zagasiti vatru, obići i pregledati da nije došlo do zapaljenja krovne konstrukcije, istakao je Šahinović.

Savjesnim odnosom prema vlastitom domaćinstvu odnosno kontrola dimnjaka prije početka sezone grijanja, dovoljna je da se prilično smanji rizik od požara jer ukoliko dimnjaci nisu pravilno i kvalitetno izgrađeni i održavani požar se može prenijeti i na drvenu konstrukciju krovišta i okolne predmete.U ovisnosti od vrste ogrijeva može postojati potreba da se dimnjak čisti i u toku same sezone grijanja jer samo odgovornim, domaćinskim odnosom moguće je spriječiti neželjenje posljedice i sačuvati materijalna dobara ali i ljudske živote.

Continue Reading