Connect with us

KAKANJ

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Kaknju promovisana knjiga „Bogovo roblje“ autora, akademika, Enesa Karića

24.01.2024.
ntvic.ba (A.K.)

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Kakanj sinoć je u Gradskoj biblioteci promovisana knjiga „Bogovo roblje“ autora, akademika, Enesa Karića. Djelo je to između dokumentarca i fikcije koje opisuje Gazi Husrev-begovu medresu, odnosno njen duhovni prostor, kroz svijet mistike i ljepote Islama, jednostavnim stilom pripovjedačke Bosne.

Bogovo roblje je peti roman akademika Enesa Karića u kojem je pisao o Gazi Husrev-begovoj medresi koju je pohađao pet godina, u periodu od 1973-1978 godine. Iako je prošlo više od 50 godina medresa i danas za njega ima veliku vrijednost. U knjizi su, prema riječima autora, između ostalog opisani tadašnji učenici medrese koji su dolazili iz različitih bh. gradova, profesori i izazovi sa kojima su se susretali u to vrijeme, obzirom da je Gazijina medresa tada bila jedina vjerska škola na našim prostorima.

-Moj roman se bavi opsivanjem te škole, kako je ona živjela, koji su nam bili profesori, naše nade, koja stremljenja i izazovi sa kojima smo se tada susretali.  Ovo djelo je jedna istina ali mnogo šta u tom romanu nije tačno odnosno izmjenjena su imena likova, djevojaka itd., istakao je autor romana, akademik Enes Karić

Promotor knjige „Bogovo roblje“ Ismet Veladžić, profesor i direktor izdavačke kuće „Tugra“ Sarajevo koja je izdala svih pet Karićevih romana istakao je da je Karić već prvom napisanom i objavljenom pričom bio prepoznat kao izvanredan talenat na književnom polju, a što se kasnije i dokazalo.

-Zadovoljstvo nam je što imamo dugogodišnju saradnju sa uvaženim akademikom Enesom Karićem. Karić je dao veliki doprinos književnom polju ali se istakao i kao vrhunski intelektualac i mislilac, naglaiso je Ismet Veladžić, promotor knjige „Bogovo roblje“.

O liku i djelu autora govorio je i Hilmo Neimarlija, istučući da je ovaj kulturni događaj imao dvostruku vrijednost. Jedna je obnova rada Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Kakanj, a druga promocija petog Karićevog romana. Neimarlija je istakao i da je karakteristika svih Karićevih romana veza sa povijesnim zbivanjima, opsadom Sarajeva, njegovom djetinjstvu, rodnom kraju i na kraju medresanskom iskustvu.

-Pored obnove rada BZK „Preporod“ Kakanj tu smo i da promovišemo posljednji, peti Karićev roman „Bogovo roblje“. Riječ je o istaknutom islamskom piscu i afirmiranom autoru, prevodiocu Kur ana i teologu čije knjige vrijedi pročitati, istakao je Hilmo Neimarlija, promotor knjige „Bogovo roblje“.

Bila je ovo prilika da ljubitelji pisane riječi uživaju u još jednom djelu uvaženog akademika Karića.