Connect with us

KAKANJ

U kakanjskom porodilištu tokom prošle godine rođena 91 beba

19.01.2024.
ntvic.ba (M. K.)

U Porodilištu Doma zdravlja Kakanj tokom prošle godine rođena je 91 beba, nešto više u odnosu na prethodne godine. Na odjelu za ginekologiju i akušerstvo Doma zdravlja Kakanj pregledano je preko 15 hiljada pacijentica. 

U Službi ginekologije i akušerstva u Domu zdravlja Kakanj, tokom protekle godine izvršeno je preko 15.500 pregleda pacijentica, urađeno je preko 1.500 papa briseva. Na ovom odjelu pacijentice mogu besplatno  obaviti  neke od  pretraga koje su najznačajne  u ranom otkrivanju i prevenciji oboljenja, naročito malignih.

– U prošloj 2023. godini  bilo je oko 15.500 pregledanih pacijenata, od toga smo uradili 1.553 papa brisa, otkrivena su dva maligna oboljenja grlića maternice, a bilo je dosta i nespecifičnih upala i disfazija. Najviše je otkriveno gljivično-bakterijskih upala. Međutim sa padom imuniteta uvijek se nameću i virusne upale, izjavio je za NTV IC Kakanj dr. Nijaz Hasanbegović, specijalista ginekologije i akušerstva u Domu zdravlja Kakanj.

Ova služba raspolaže i sa ultrazvučnom dijagnostikom, koja je veoma značajna u otkrivanju žljezdanih karcinoma, koji se najčešće kod žena javljaju u menopauzi, ističe doktor Hasanbegović.

– Zahvaljujući ultrazvučnoj dijagnostici mi radimo i preglede koji su značajni za rano otkrivanje vrlo čestih karcinoma tzv. adenocarcinoma, a oni se najčešće pojavljuju kod žena u menopauzi, rekao je dr. Hasanbegović.

Na odjelu porodilišta, uz stručnost  ljekara, babica i ginekološkoh sestara tokom 2023. godine rođena je 91 beba, što je u odnosu na ranije godine nešto više. Kako je istaknuto iz ove Službe, bilježi se i povećan broj sekcija.

– Ono što je nama potrebno osnovno imamo, doktorica i ja radimo ovdje porode koji su mogući prirodno, a ono što smo primijetili povećan je broj sekcija iz raznih razloga, istakao je dr. Hasanbegović.

Kakanjsko porodilište raspolaže savremenom opremom za siguran porod i postporođajni oporavak za majku i novorođenče, ali ono što je najzančajnije za trudnice pored stručnosti i profesionalnosti, jeste ljubazan odnos osoblja prema pacijenticama. Tokom naše posjete na ovom odjelu,  zatekli smo dvije porodilje koje su imale samo riječi hvale za cijeli tim. I to je ono čime ova Ustanova može pohvaliti. U ovoj službi porodilje mogu pronaći korisne i stručne savjete o trudnoći, zdravoj ishrani i načinu brige o bebama.

Continue Reading