Connect with us

KAKANJ

U zimskim uslovima neophodan dodatni oprez na cestama kod svih vozača

18.01.2024
ntvic.ba (I. Š.)

Da bi vožnja u zimskim uslovima bila bezbjedna za sve učesnike u saobraćaju neophodno je da vozači budu oprezniji nego inače te da vožnju prilagode uslovima na cesti. Najveći broj nezgoda tokom zime na cesti, kako poručuju instruktori vožnje, dešava se upravo zbog neprilagođene brzine i nepoštivanju saobraćajnih propisa.

Iako su zime blaže i u posljednih nekoliko godina i nema mnogo snijega, zima je ipak vrijeme kada bi vozači trebali biti oprezniji dok voze. Poledica i hladnoća su svakako karakteristike svojstvene zimi, pa se shodno tome trebaju poduzeti i određene radnje s ciljem sprječavanja neželjenih posljedica u saobraćaju. Čuvanje vlastitog života i sigurnosti a onda i sigurnosti svih učesnika u saobraćaju svakom vozaču treba biti na prvom mjestu.

-Kad je u pitanju zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme, vozači moraju imati odgovarajuće odnosno zimske gume. Vozači bi također trebali izvršiti određenu pripremu vozila za zimu. To prije svega podrazumjeva zamjenu tečnosti za rashlađivanje motora i naravno dosipanje tečnosti za vjetrobransko staklo odnosno za brisače radi bolje preglednosti, kazao je  Senad Kulović, instruktor vožnje

Pored zakonski predviđenih propisa i obaveza koje su vozači dužni poštovati, postoje i druga pravila, koja, ukoliko ih se pridržavamo mogu biti od koristi za sigurnu vožnju.

– Prilikom startanja i uključivanja u saobraćaj važno je obratiti pažnju na zagrijavanje motora, kazao je Senad Kulović, instruktor vožnje

Vožnja pored riječnih tokova, preko mostova i slično u zimskom periodu zna biti izazovna i opasna, pa je na ovim mjestima potreban dodatni oprez.

Također, posebnu pažnju potrebno je obratiti prilikom vožnje na nizbrdicama i u krivinama.

– Kad je u pitanju nizbrdica i kretanje po nizbrdici vozači trebaju da povremeno koče i da ne dodaju gas. Ukoliko se desi proklizavanje vozila u krivini neophodno je upravljač odnosno volan okretati u suprotnu stranu od one u koju ide krivina naglasio je Senad Kulović, instruktor vožnje

Oprez, manja brzina i poštivanje saobraćajnih propisa najvažniji su faktori koji mogu sačuvati vlastiti ali i tuđe živote u saobraćaju. Na snijegu i poledici nema „iskusnih vozača“. Poruka je to i Senada Kulovića, instruktora vožnje koji je penziju zaradio kao profesionalni vozač.

Continue Reading