Connect with us

KAKANJ

U Edukaciono-rekreativnom centru  MIZ Kakanj, na zimskom izletištu Ponijeri, boravila djeca iz povratničkih džemata

18.01.2024.
ntvic.ba (A. T.)

Proteklog vikenda srednjoškolci iz Srebrenice i Bratunca posjetili su edukaciono- rekreativni centar na izletištu Ponijeri. Tokom dvodnevnog boravka učenici su imali priliku učestvovati u edukativnim radionica usmjerenim na očuvanju vlastitog identiteta, te uživati u različitim sadržajima, koje su zajednički organizovali Medžlis Islamske zajednice Kakanj i Medžlis IZ Bratunac, pod pokroviteljstvom humanitarne organizacije Islamic Relief.

Učenici srednjih škola iz Srebrenice i Bratunca prvi put su posjetili edukaciono- rekreativni centar Ponijeri zajedno sa glavnim imamom MIZ Bratunac           Elvirom ef. Hodžićem. Cilj ove posjete je prije svega podrška povratničkim džematima od strane MIZ Kakanj, ali i da se djeci i mladima pruži prilika za učešće u edukativnim sadržajima i boravak u prirodnom i zdravom planinskom okruženju.

  • – Cilj ove posjete je prije svega da okupimo mlade ljude na jednom mjestu, te da upoznamo ljude od kojih očekujemo jedan vid podrške. Jer osobe koje su se vratile u Bratunac i Srebrenicu su ustvari heroji, kazao je za NTV IC Elvir ef. Hodžić, glavni imam MIZ Bratunac.

– Ovo je jedan novi projekat i mi ćemo ako Bog da saradnju sa Medžlisom Bratunac nastaviti. Također ako Bog da, pokušat ćemo u narednom periodu da u edukaciono rekreacionom centru ugostime i goste iz  Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica i Vlasenice, istakao je za NTV IC Zakir ef. Ljubović, glavni imam MIZ Kakanj.

Za učenike, ovo je bila prilika da se upoznaju sa svojim vršnjacima iz Kaknja, članovima Mreže mladih, razmijene iskustva, ali i da provedu dio raspusta na planinskom izletištu Ponijeri koji je odlična prilika za boravak na zdravom i čistom zraku.

Kako bi se djeci obezbijedio što kvalitetniji boravak posjeta na Ponijerima je organizovana pod pokroviteljstvom međunarodne humanitarne organizacije Islamic Relief.

– Cilj nam je da tu djecu oplemenimo i da se ta djeca socijalizuju sa drugom djecom iz ostalih dijelova Bosne i Hercegovine. Jer djeca u Podrinju i u manjem bh. entitetu nemaju tu priliku da posjećuju ostale dijelove Bosne i Hercegovine, naglasio je za NTV IC Salih Dubičić, koordinator u  Međunarodnoj humanitarnoj organizaciji Islamic Relief.

Tokom dvodnevnog boravka, učenici su imali priliku uživati u međusobnom upoznavanju, druženju, i zimskim sportovima.  Pored toga u edukaciono rekreacionom centru upriličen je i program koji se sastojao od kviza i edukativnih radionica s temama usmjerenim na očuvanju vlastitog identiteta.

Važno je naglasiti da je edukaciono rekreativni centar vakufsko dobro Islamske zajednice, te da je prvenstveno namijenjen za održavanje različitih edukativnih sadržaja ne samo iz oblasti vjere, nego i iz različitih aspekata života.

Continue Reading