Connect with us

KAKANJ

Iz resornog ministarstva ZDK za dvije osnovne škole u Kaknju odobrena sredstva u iznosu od blizu 400.000 KM

16.01.2024.
ntvic.ba (A. K.)

Ministar za obrazovanje, nauku kulturu i sport ZDK, Mirza Mušija danas je posjetio OŠ „Omer Mušić“ u Brežanima i „Hamdija Kreševljaković“ u Kaknju. Cilj posjete kojoj je prisustvovao i načelnik Općine Kakanj,  Mirnes Bajtarević su odobrena sredstva resornog minstarstva za rekontrukciju igrališta u ove dvije škole.

Za rekonstrukciju školskog igrališta u OŠ „Omer Mušić“ u Brežanima Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport opredijelilo je 135.000 KM. Rekonstrukcija školskog igrališta projekat je koji za cilj ima da se učenicima ove škole osigura sigurno i bezbijedno mjesto za igru, a s druge strane nastavnicima tjelesnog odgoja i učiteljima omogući dodatni prostor za održavanje časova na otvorenom. Igralište će dobiti novu asfaltnu podlogu te prateće sadržaje kao i sportski mobilijar.

– Veliko mi je zadovoljstvo da kao resorni ministar jednu od svojih prvih posjeta napravim ovdje, u našem Kaknju i našim školama. Jedan od razloga je rekonstrukcija školskog igrališta za koje smo izdvojili 135.000 KM. Naredni korak je tenderska procedura, nakon koje će usljediti realizacija projekta odnosno građevinski radovi, istakao je Mirza Mušija- ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

– Ovaj poligon iza naše skole će u narednom periodu biti rekonstruisan i doveden u jedno lijepo stanje kakvo naši učenici i prosvjetni radnici i zaslužuju, naglasio je Fikret Kurtović, direktor OŠ „Omer Mušić“ Brežani.

– Vjerujem da će realizacija i ovog projekta zajedno sa ostalim projektima doprinijeti da naša djeca iz osnovnih škola izađu sa više stečenog znanja, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Za rekonstrukciju školskog igrališta u OŠ „ Hamdija Kreševljaković“, koju pohađa 1047 učenika raspoređenih u 44 odjeljenja, resorno moinistarstvo opredijelilo je 264.000 KM. Ovim projektom planirana je izgradnja terena za odbojku, fudbal i košarku, te tribina i ostalih pratećih sadržaja.

– Sa ovim projektom uređenja školskog igrališta čini se velika usluga školi i uljepšavanju grada. Ovo je stara, gradska škola za koju je neophodno uređenje igrališta kako bi djeca gdje imala pored redovnih aktivni provoditi i svoje slobodno vrijeme, istakao je Jusuf Talović, direktor OŠ „Hamdija Krešvljaković“ Kakanj.

– Ova škola je nekada bila jedna od najboljih škola u infrastrukturnom smislu. U tom smislu, mi smo zahvalni ljudima koji su u to vrijeme delegirali i realizirali takve projekte. Došlo je do smjene genaracija i meni je veliko zadovoljstvo da sa ovog mjesta mogu reći da ćemo u ovoj godini, 264.000 KM izdvojiti za rekonstrukciju poligona u OŠ „ Hamidija Kreševljaković“, istakao je Mušija.

– Zaista nam je zadovoljstvo što smo dočekali da dobijemo sredstva za ovaj projekat. Ovo igralište je zahtijevalo hitnu intervenciju, istakao je Bajtarević.

Ministar Mušija istakao je da će i u nastavku školske godine raditi na tome da se dodatno unaprijedi kvalitet obrazovnog procesa i uslova boravka u odgojno – obrazovnim ustanovama odnosno ostalim kakanjskim centralnim i područnim školama.

Continue Reading