Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj: Potpisani ugovori sa korisnicima projekta „Sufinasiranje troškova zapošljavanja radnika“

07.06.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U Općini Kakanj danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa korisnicima projekta „Sufinasiranje troškova zapošljavanja radnika“. Kroz ovaj program devet nezaposlenih osoba dobit će priliku za rad i profesionalno usavršavanje.

Jedan od devet aplikanata koji je ispunio uslove za apliciranje na projekat „Sufinasiranje troškova zapošljavanja radnika“ za koji je u proteklom periodu Općina Kakanj raspisala Javni poziv je i Robert Ramljak. Tokom potpisivanja ugovora Ramljak je istakao da se kao i ostali poslodavci susreo sa nedostakom radne snage.

-Aplicirao sam na projekat „Sufinasiranje troškova zapošljavanja radnika“ na kojem sam uspješno prošao. Zaposlio sam jednog novog radnika. Zahvalan sam Općini što nam je pomogla u toj namjeri, istakao je Robert Ramljak, korisnik poticaja.

„Sufinasiranje troškova zapošljavanja radnika“ poticajni je program koji Općina Kakanj realizuje od 2016. godine i kroz koji je do sada zaposleno preko 125 osoba. Cilj projekta je da se poslovnim subjektima sa područja Općine Kakanj a kojima zbog kapaciteta i obima poslova nedostaje radne snage omogući i pomogne da zaposle nezaspolene osobe sa područja naše općine. Za osobe sa završenom SSS poslovnom subjektu će biti dodijeljen podsticaj u iznosu od 3.500 KM a za osobe sa završenom VSS podsticaj u iznosu od 4.500 KM.

-Opredjeljena sredstava za ovu namjenu u 2023. godini su 90.000 KM. Mi sva sredstva nismo utrošili i za 15 dana ćemo ponoviti ovaj Javni poziv. U prilog tome ide, a to su poslodavci ovdje i istakli da je sve teže pronaći adekvatnu radnu snagu, stručnu radnu snagu. U nekim branšama postoji dovoljan broj radnika, međutim tu su i one za koje je veoma teško naći radnike. Javni poziv ostat će ostvoren u slučaju da se pronađu radnici koji su potrebi poslovnim subjektima a da mi budemo na raspolaganju, istakao je Mirza Fazlić, pomoćnik načlenika Općine Kakanj.

-Danas smo ugovore postpisali sa devet aplikanata obrtnika, samostalnih poljoprivrednika i privrednih društava gdje ćemo finasirati njihove novouposlenike na području naše općine. Vjerujem da će ova sredstva pomoći poslodavcima u njihovom radu i ostvarivanju prihoda za njih i njihove radnike, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Općina Kakanj na godišnjem nivou za 23 različita poticajna programa izdvaja oko milion KM. Ta sredstava omogućavaju radna mjesta za nezaposlene osobe, podršku poduzetničkim idejama i unaprjeđenje uslovima za bavljenje poljoprivrednom djelatnošću. U konačnici Općina Kakanj i na ovaj način nastoji potaknuti i podržati privredne aktivnosti i poduzetničkih duh.

Continue Reading