Connect with us

KAKANJ

U Kaknju obilježena godišnjica velike rudarske nesreće

07.06.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Danas je u Kaknju obilježena godišnjica velike rudarske nesreće koja se dogodila 07. juna 1965. godine. Polaganjem cvijeća na Spomen obilježju tragično stradalim rudarima odata je počast za 128 rudara koji su u ovoj nesreći izgubili živote.

Prvog radnog ponedjeljka u junu 1965. godine u jami Orasi desila se snažna eksplozija metana. Ova je katastrofa odnijela 128 života rudara. Uz svečanu rudarsku povorku i tužne zvuke Rudarske glazbe, na 58. godišnjicu ove katastrofe rudarima, ali i građanima Kaknja poslate su poruke da upravo iz ove katastrofe trebamo uzeti i pouku – katastrofe u rudnicima se uvijek mogu desiti ali ljudi moraju uraditi sve što je u njihovoj moći  te poduzeti mjere da bi sprijačili nastajanje katastrofa, da bi se sačuvali ljudski životi.

-Ova tragedija nas obavezuje na povećanje uslova sigurnosti, poboljšanje sigurnosti u proizvodnji svake tone uglja i sigurnosti svakog radnika. Sačuvati materijalna dobra, sačuvati prije svega ljudske živote mislim da nam je to cilj. Dosta mjera je poduzeto naravno i evo mogu da kažem da je su se poslije ove katastrofe dešavale manje incidentne tragedije kao što je poginulih pet rudara. Evo posljednih pet-šest godina, hvala Bogu nismo imali ni jean smrtni slučaj. Dakle razlog je i svjesnost radnika i opasnost koja vreba i naravno mjere koje uvodi menadžment uprave RMU Kakanj zajedno sa Elektroprivredom u proizvodne kapacitete rudnika Kakanj a vjerovatno tako i ostalih rudnika kazao je Sead Imamović, direktor ZD RMU Kakanj.

Razvoj Kaknja decenijama se vezivao za postojanje Rudnika koji je predstavljao ekzistzencije za većinu ovdašnjeg stanovništva. Danas je situacija dosta drugačija, međutim rudarenje na ovom pordučju još uvijek ima potencijal.

-Konkretno kada je rudnik Kakanj u pitanju budućnost je izvjesna, dakle završetkom tunela i brane i izradom nožice koja je trenutno u toku mi stvaramo projekciju za narednih 30 godina po elaboriranim rezervama A kategorije, budućnost kopa je izvjesna narednih tridesetak godina poručio je Sead Imamović, direktor ZD RMU Kakanj.

Format postojanja Rudnika, na kakav smo navikli, u narednom periodu zasigurno će se mijenjati. Ipak ono što je važno naglasiti, pogotovo na dan kada se Kakanj sjeća jedne od najvećih rudarskih nesreća, jeste da se svakim danom mora i treba raditi više na sigurnosti u rudnicima. Katastrofe poput ove iz jame Orasi vječiti je podsjetnik da ljudski život mora biti iznad svega drugog.