Connect with us

KAKANJ

Novi mobilijar u dvorištu JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Mladost“ Kakanj

08.06.2023.
ntvic.va (I.S.)

Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje „Mladost“ Kakanj bogatija je za novi mobilijar za igru postavljen u dvorištu vrtića. Radi se o rekvizitima za igru prilagođenim djeci sa poteškoćama u razvoju.  Nabavka mobilijara realizovana je uz finansijsku podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, te Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije Zeničko-dobojskog kantona.

U nastojanjima da se unaprijede uslovi boravka djece u kakanjskom obdaništu Mladost i djeci pruže dodatne mogućnosti za sigurnu igru i zabavu, ova je javna ustanova izvršila nabavku novog mobilijara za igru. Mališani jedva čekaju povoljnije vremenske prilike i igru i zabavu na novim klackalicama i ljuljačkama. Mobilijar je prilagođen i djeci sa poteškoćama u razvoja i omogućit će siguran pristup mjestima za igru stvarajući motivirajuće okruženje za svako dijete.

-Cilj nabavke rekvizita je povećanje fizičke aktivnosti djece i sigurnosti prilikom boravka u dvorištu. Posebno smo ponosni što smo nabavili i prvi rekvizit koji mogu koristiti i djeca sa poteškoćama u razvoju kako bi mogli aktivno učestvovati u svim akivnostima sa svojim drugarima, istakla je Azra Čišija, direktorica JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Mladost“  Kakanj.

O važnosti tjelesnih aktivnosti u predškolskoj dobi za cjelokupni rast i razvoj djeteta, u ovom vrtiću vodi se posebna briga. Odgajiteljice svakodnevno osmišljavaju i nude djeci različite sadržaje kako bi im boravak u ovoj ustanovili učinili što ljepšim i zabavnijim.

-U odgojno obrazovnom radu odgajateljicama je u značaju poticati aktivnosti koje vode prema razvoju motoričkih vještina pa sve do kognitivnog razvoja. Rekviziti su prilagođeni potrebama sve djece, djece sa poteškoćama u razvoju, djece urednog razvoja gdje će im se onmogućiti jednake mogućnosti za igru i da na njihovim licima vidimo onaj najljepši osmijeh, izjavila je Samra Hukić, odgajateljica u vrtiću „Mladost“ Kakanj.

Ovo je jedan od načina da se djecu potiče na češći i aktivniji boravak na igralištima. Te aktivnosti doprinose razvoju motoričkih vještina, koje su jako bitne za cjelokupan zdrav razvoj djeteta. 

Continue Reading