Connect with us

KAKANJ

Proizvođačima mlijeka iz Sopotnice i Lučana mlijeko već mjesecima nije plaćeno

06.06.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Desetak porodica iz Lučana i Sopotnice koje se bave proizvodnjom mlijeka, a koje u svojim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima imaju po dvije i više krava,  u proteklih nekoliko mjeseci imaju problem sa firmom koja otkupljuje njihovo mlijeko. Mljekara Milkos otkupljuje odnosno odvozi mlijeko, međutim kako navode kooperanti, mjesecima im mlijeko nije plaćeno, iako su u ugovorima koje su potpisali jasno definisani uslovi i način plaćanja.

Za ove ljude, uglavnom penzionere, njihove štale i krave u njima predstavljaju izvor prihoda. Svi oni imaju mala porodična gazdinstva sa po dvije i više krava. Otkup mlijeka za većinu njih duže od decenije je značajan izvor sredstava od kojih su, kako kažu, školovali ili još uvijek školuju djecu. Od mlijeka žive i plaćaju račune. Stočarstvo je težak posao, ali su ovi ljudi navikli raditi, nažalost mljekara Milkos, čiji su oni kooperanti, mjesecima ne izvršava svoje finansijske obaveze prema njima.

-Predajem mlijeko već evo godinu i pol za Milkos. Nisu nam isplatili tri plate, četvrtu smo počeli da predajemo. Ima nas deset kooperanata što se tiče Sopotnice i Lučana. I ne znam kome da se više obraćamo, zvali smo ih da pitamo ali uvijek isto kažu, nema plata i to je to, kazala je Mersiha Tokalić, proizvođač mlijeka.

Neki od kooperanata žive isključivo od mlijeka jer su registrovani poljoprivrednji proizvođači. Sin našeg sagovornika Ćazima jedan je od takvih. Otac mu pomaže u svim poslovima, međutim, smatra da situacije poput ove imaju negativan efekat na razvoj poljoprivrede na području cijele zemlje, a onda i u lokalnim zajednicama.

-Sin mi je samostalni poljoprivrednik, on živi od toga. Do nove godine plaćali su nekako, od nove godine nikako. Tri plate nam duguju, kazao je Ćazim Gadžun.

Mujo Gadžun jedan je od Milkosovih kooperanata koji je kako kaže, bio prisiljen prodati krave jer mu se više nije isplatilo hraniti stoku od koje nema prihode. Ono što ovim poljoprivrednicima najviše smeta je što nemaju povratnu informaciju iz Milkosa. Navode da niko iz mljekare neće da im se javi i da im objasni u čemu je problem i kada će bti isplaćeni.

-Ostavio sam kravu za svoje potrebe, a dvije sam prodao upravo zbog ove situacije s Milkosom, kazao je proizvodžač mlijeka  Mujo Gadžun

-Ja bi zamolila predstavnike Milkosa da nas isplate jer mi kravama moramo kupiti žito i sve drugo, kazala je Mersiha Tokalić, proizvođač mlijeka

I mi smo pokušali razgovarati sa predstavnicima mljekare Milkos. Zvali smo, ni na naše pozive niko nije odgovorio. Uporni su i poljoprivrednici, zovu, traže ono što su pošteno zaradili ali odgovora – nema. Ugovor koji su kooperanti potpisali sa Milkosom jasno je definisao prava i obaveza i jedne i druge strane. Međutim, i u ovom slučaju se pokazalo da, nažalost oni jači ne poštuju propise koje su sami pisali, a čini se kako smatraju i da ne podliježu sankcijama.