Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj i ove godine stipendira đake i studente koji se odluče za deficitarna zanimanja

01.06.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Općina Kakanj ima različite oblike stipendiranja kako bi pomogla u procesu obrazovanja učenicima srednjih škola i studentima. Poseban fokus kada su u pitanju  budžetska izdvajanja za oblast obrazovanja stavljen je na deficitarna zanimanja. Lista deficitarnih zanimanja koja se stipendiraju određuje se na osnovu podataka Zavoda za zapošljavanje i Udruženja poslodavaca.

Lista deficitarnih zanimanja pravi se na osnovu mišljenja akademske zajednice i udruženja privrednika a sve u skladu sa potrebama na tržištu rada. Dificitarna zanimanja svake se akademske ondosno školske godine mijenja na način da se dodaju neka nova zanimanja za koja se smatra da su potrebna na tržištu rada na prostoru jedne lokalne zajednice  dok postoje i zanimanja koja niz godina spadaju u deficitarna i ponavljaju se. Na području naše lokalne zajednice Općina Kakanj  kroz svoju politiku i ulaganje u obrazovanje nastoji usmjeriti mlade da biraju one djelatnosti u kojima mogu pronaći posao.

Cilj ovog programa jeste da tokom čitavog perioda školovanja, srednje škole ili fakulteta naši studenti i đaci imaju obezbjeđenu stipendiju. Njihov jedini zadatak je da idu godinu za godinom. Znači ne smiju obnavljati godinu, moraju redovno polagati ispite i ne moraju aplicirati po javnom pozivu nego isključivo trebaju donijeti dokaz da su poloćili tu godinu i nastavlja im se isplačivati stipendija. Za studente je to 150 maraka, za đake 100 marka mjesečno, i tako tri, četiri, pet ili šest godina zavisno od toga koliko škola odnosno fakultet traje, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Trend koji je evidentan u proteklih nekoliko godina je izbjegavanje upisa zanatskih struka i zanimanja ali određenih profesija koja su potrebna na tržištu rada. Upravo zbog toga, prepoznavši te probleme Općina kroz stipendiranje nastoji biti posrednik između učenika odnosno studenata i njihovih budućih poslodavaca.

Politika obrazovanja i različiti oblici stipendiranja doprinose i potiču učenike i studente da biraju deficitarna zanimanja. Po okončanju srednjoškolskog obrazovanja odnosno završenih studija mladi očekuju da na biroima rada ne budu evidentirani godinama i da pronađu posao koji će riješiti njihovu egzistenciju.