Connect with us

KAKANJ

Knjiga „Habetova koliba“ autora Hajruzina Hajre Planjca prevredna na njemački jezik

01.06.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Knjiga „Habetova koliba“ jednog od najtiražnijih bosanskohercegovačkih pisaca za djecu Bajruzina Hajre Planjca, od nedavno je dostupna i na njemačkom jeziku. Ovu knjigu na njemački jezik prevela je Kakanjka Emina Čabaravdić Kamber.

Knjiga „Habetova koliba“ autora Bajruzina Hajre Planjca koja je u Bosni i Hercegovini doživjela dvadesetak izdanja, nedavno je prevedena i na njemački jezik. Zahvaljujući saradnji između autora i kakanjke Emine Čabaravdić Kamber, ovo izuzetno djelo od nedavno je dostupno i u Njemačkoj.

-Eminu sam upoznao prije dvije, tri godine na sajmovima i onda smo slučajno prošle godine razgovarali o prevođenju moje knjige „Habetova koliba“, koja je 2005. godine dobila plaketu kao najbolja knjiga u Bosni i Hercegovini. Iste godine proglašena je jednom od najboljih u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, istakao je Bajruzin Hajro Planjac autor knjige „Habetova koliba“.

Književnica i prevoditeljica Emina Čabaravdić Kamber, ističe da joj je predstavljalo posebno zadovoljstvo raditi na prevođenju knjige „Habetova koliba“, obzirom da se radi o djelu u kojem je autor opisao svoje djetinjstvo.

-Ovo mi je bilo posebno drago raditi zato što sam se vraćala u svoje djetinjstvo. Ovu knjigu smo objavili u mojoj izdavačkoj kući u Hamburgu, naglasila je Emina Čabaravdić Kamber, književnica i prevoditeljica.

Bajruzin Hajro Planjac naglašava da je bosanskohercegovačku književnost veoma važno predstaviti i publici van granica naše zemlje. Samim tim, ovaj pisac već intenzivno radi na novim književnim djelima.

Inače ovaj autor je nominovan od Nacionalne univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine za najveću nagradu na svijetu za dječiju književnost za 2023. godinu. Pored toga, važno je podsjetiti da je Planjac zastupljen u brojnim antologijama i panoramama, udžebnicima i priručnicima za osnovnu školu i Pedagoški fakultet kao i u lektiri. Njegova djela su prevođena na engleski, njemački i arapski jezik.

Continue Reading