Connect with us

KAKANJ

OV Kakanj: Vijećnici dali saglasnost za uspostavu zaštićenog područja Gornja Trstionica – Bukovica

28.09.2023.
ntvic.ba (N.B.)

Danas je održana 32. redovna sjednica OV Kakanj. Na sjednici je usvojen rebalans ovogodišnjeg budžeta, te izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine. Vijeće je danas usvojilo Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za uspostavu zaštićenog područja Gornja Trstionica – Bukovica. Usvojena je i Informacija o stanju sigurnosti na području Policijske stanice Kakanj za 2022. godinu.

Usvajanje Prijedloga odluke o davanju saglasnosti za uspostavu zaštićenog područja Gornja Trstionica – Bukovica korak je dalje Općine Kakanj u uspostavi zaštićenog područja pete zone. Postojećom prostorno-planskom dokumentacijom dio područja Trstionica – Bukovica već je zaštićeno područje u smislu da je dio vodotokova zaštićen od eksploatacionih radova, osim dijela koji se odnosi na rad ŠPD-a. Danas usvojenom odlukom općinski načelnik je ovlašten da podnese zahtjev nadležnom kantonalnom ministarstvu za pokretanje i provođenje daljeg postupka zaštite u skladu sa važećim zakonskim propisima.

-Ova odluka podrazumijeva uspostavu zaštićenog područja pete zone koja je definisana na način da kantonalna skupština proglašava zaštićeno područje na bazi stručne procjene, a nakon toga se donosi i zakon o upravljanju tim područjem, pojasnio je Mirza Fazlić, pomoćnik općinskog načelnika.

Ukoliko na kantonalnom nivou inicijativa Općine Kakanj o prograšenju zaštićenog područja bude prihvaćena sve buduće eksploatacije na području Gornja Trstionica – Bukovica ne bi bile moguće.

-Prostorno-planska dokumentacija ne dozvoljava nikakve eksploatacije na ovom području i u slučaju da bi bilo eventualnih zahtjeva takve odluke bi morale doći na OV. U ovom trenutku odgovorno tvrdim nije bilo saglasnosti ni od strane Općine Kakanj, ni od OV Kakanj da se vrši bilo kakva ekspoatacija na ovom području – naglasio je općinski načelnik Mirnes Bajtarević.

Među ostalim tačkama dnevnog reda danas je razmatrana i Informacija o stanju sigurnosti na području Policijske stanice Kakanj za 2022. godinu. Međutim, vijećnike je zanimala i trenutna sigurnosna situacija u Kaknju.

-Bez obzira na dešavanja u proteklim mjesecima sigurnost građana na području općine Kakanj je na visokom nivou i mi uspješno izvršavamo sve poslove koji su u našoj nadležnosti – pojasnio je Mirza Smajić, komandir PS Kakanj.

Na sjednici je usvojen i rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji sada iznosi 36.776.773 KM. Prema izvještaju  o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine izvršenje budžeta je 44 posto, što je ocijenjeno kao izuzetno dobar procenat.